Насловна РАЗНО PIS: Zaštititi jabuke od Venturia inaequalis

PIS: Zaštititi jabuke od Venturia inaequalis

728
Фото: Pixabay

Jabuke se na području Srbije, u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i ekspozicije terena, nalaze u fazi od početka bubrenja pupoljaka do faze zeleni listići 5mm iznad ljušture pupoljka. U sistemu Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja prati se dozrevanje pseudotecija najznačajnijeg patogena u proizvodnji ovog voća – prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuka – Venturia inaequalis. Na osnovu dosadašnjeg laboratorijskog pregleda pseudotecija registrovano je prisustvo askospora, a u pojednim regionima dozrelost pseudotecija je 15 odsto.

Najavljeni porast temperature vazduha ubrzaće vegetaciju i ulazak jabuka u osetljive faze razvoja. Samim tim ubrzaće se i dozrevanje pseudotecija. Zbog toga se prognozira da će s narednim padavinama doći i do oslobađanja askospora u prirodnim uslovima. To omogućava infekcije od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke.

U zasadima u kojima je došlo do pucanja pupoljaka i pojave zelenih listića Centar PIS-a zaštite bilja preporučuje primenu nekog od preparata na bazi bakra poput Funguran OH 2kg/ha, Cuprablau Z ultra 2,5 kg/ha, Fungohem SC 1,5 – 3 kg/ha ili Everest  3-4 l/ha. Ovim tretmanima smanjuje se infektivni potencijal veoma značajnog oboljenja jabuka – bakteriozne plamenjače jaučastog voća.

Stručnjaci ove službe poručuju da se, ukoliko se u zasadu registruje i infektivni potencijal prezimljujućih formi štetočina kao što su jaja lisnih vaši i grinja, štitaste vaši i drugih, preporučuje primena preparata na bazi mineralnog ulja Galmin, i to u koncentraciji tri odsto.

J. Bajšanski