Proizvođači, a i svi oni koji su svoj jelovnik obogatili ovim bobicama, konzumiraju ih najčešće kao sveže voće. Interesantne su i za probirljive mališane koji plodove, poput bombona, oslobađaju lampiona i tada su im mnogo ukusniji i rado ih pojedu. Na stolu su veoma dekorativni, vizuelno obogaćuju razne voćne aranžmane. Bobice presečene na polovinu ili četvrtinu su efikasan dodatak voćnim jogurtima.
Inovativni element ishrane, u kombinaciji sa istinski jedinstvenim nutritivnim osobinama, sam po sebi dovoljan je razlog da se uvrsti u svakodnevnu ishranu. Pripremite ukusan doručak sa bobicama. Ne potcenjujte slatkokiselkasti ukus, posebno u kombinaciji sa drugim voćem i žitaricama.
Narodi na čijim se trpezama fizalis odavno odomaćio, koriste ga u kulinarstvu, za pripremu keksa, kolača i drugih poslastica. Dodaju ga u voćne salate, jogurt ili smutije. U poslastičarstvu ga kombinuju s crnom čokoladom, sa kojom stvara prekrasan kontrast. Primenu nalazi i u pripremi marmelada.
Nutricionisti preporučuju da se jede sredinom jutra, kao dopuna doručku, ili kao užina tokom popodneva. Valja pomenuti da se plodovi peruanske jagode mogu sušiti. Tako se sačuvaju za vreme kada ih nema u prirodi, a takvi su idealni za pripremu raznih muslija i kolača. Preporučena doza je jedna do dve supene kašike dnevno za odrasle i nekoliko kašičica za decu.
Iako je fizalis najukusniji i za organizam najkorisniji kada se jede svež, od njega mogu da se prave i kolači. Pripremite jednostavnu poslasticu sa svega nekoliko sastojaka. Potrebno je 200 g peruanske jagode, 5 kašika pekmeza od jagode ili maline, 100 g šećera, 600–700 g lisnatog testa.
Bobice fizalisa se temeljno operu i preseku na pola.
Pospu se šećerom, doda malo vode i stave da se kuvaju na tihoj vatri 10 do 15 minuta.
Radna površina stola se pospe brašnom i na njoj razvuče lisnato testo. Iseče se na nekoliko jednakih delova i svaki premaže odabranim pekmezom. Na testo se prebaci prethodno skuvana smesa i naprave “jastučići” tako što se ivice testa čvrsto preklope, mogu se i viljuškom pritisnuti da bi se dobio čipkast ukras.
Pripremi se odgovarajući pleh na koji se stavi papir za pečenje i na njega ređaju „jastučići“. Kada se poređaju, četkicom se blago premažu uljem i peku 20 do 30 minuta na 180 stepeni. Kada postanu lepo rumeni, mogu se poslužiti uz dodatak šlaga ili sladoleda.
S. Mujanović