Насловна РАЗНО SLUŠAJTE PRIRODU: Prebrodite alergiju na ambroziju

SLUŠAJTE PRIRODU: Prebrodite alergiju na ambroziju

5674

Polen ambrozije je jedan od čestih uzroka sezonskih alergija u našoj zemlji. Njegova najveća koncentracija je u periodu od druge polovine avgusta do druge polovine septembra. Ipak, zbog ove “dosadne” alergije ne morate piti lekove, njene simptome možete ublažiti prirodnim putem pomoću lako dostupnih suplemenata i čajeva ili začina.

Kopriva

Kopriva je moćan prirodni antihistaminik koji ublažava alergijske reakcije i oslobađanje histamina, naročito nakon kontakta organizma sa polenom ambrozije.

Od koprive možete napraviti čaj tako što ćete 2 kašičice sušenih listova koprive preliti sa 250 ml vrele vode, ostaviti poklopljeno deset minuta pa potom procediti i popiti.

Vitamin C

Vitamin C je još jedan prirodni način da usporite preteranu reakciju tela na alergen, smanjujući proizvodnju histamina. U svoju ishranu uvrstite namirnice koje obiluju ovim vitaminom: jagodu, citruse, ribizlu, ananas, papaju, paprike, brokoli, spanać, karfiol, paradajz. Izvori vitamina C mogu inhibirati histamine i podržati jačanje imuniteta.

Omega 3 masne kiseline

One smiruju upalne procese, smanjuju otok sluzokože disajnih puteva, ali i olakšavaju disanje kroz nos. U velikoj meri ih ima u lanenom semenu, bademima, ribi, čia semenkama, lisnatom povrću kao što je spanać, avokadu.

Pojedini začini

Dobro je poznato da đumbir čisti organizam, poboljšava imunitet i doprinosi opštem zdravlju. On je i prirodni dekongestiv koji pomaže kod zapušenog nosa usled alergije.

Kurkuma je bogata kurkuminom koji ima protivupalna svojstva koja pomažu u borbi protiv simptoma povezanih sa alergijama – smanjuje kijanje, začepljenje i curenje nosa.

Ulje crnog kima

Još jedan prirodni antihistaminik koji podiže oslabljeni imunitet i smanjuje burnu imunološku reakciju na alergene. Sprečava nakupljanje sluzi, omogućava bolje disanje i pročišćava disajne puteve. Međutim, s upotrebom ulja crnog kima je potrebno krenuti ranije, pre perioda alergena, kako bi se organizam unapred pripremio.

Tanja Prolić