Džem od malina
U našim krajevima najčešće se priprema gusti džem koji bez problema može da se čuva dve godine. Za jedan kilogram svežih malina obično je potrebno od pola do jednog kilograma šećera, u zavisnosti koliko slatko volite, i jedna kesica vanil šećera ili ekstrakt vanile. Posle uobičajenog pranja, ceđenja i sušenja maline se ubace u posudu u kojoj će se kuvati, doda šećer i vanil šećer, prekrije kuhinjskom krpom i ostavi preko noći na hladnom da voće pusti sok i šećer se delimično istopi. Džem se postepeno meša dok ne proključa, a tada kuva još desetak minuta, isključi se šporet i ostavi da se dobro ohladi. U međuvremenu se pripreme tegle, najbolje one manje, operu se i sterilišu.
Ohlađen džem valja vratiti na šporet, prokuvati još jednom i vreo sipati u zagrejane tegle. Ukoliko se plašite da će vam se džem uplesniviti, odgore pospite malo konzevansa, zavrnite poklopac i odložite u ostavu. Ako volite začine poput vanile, karanfilića, kore pomorandže ili cimeta slobodno, dok se džem kuva, ubacite i njih. U slučaju da vam se više dopada džem koji ima kiseliju notu, tada pred sipanje u tegle dodajte na kilogram malina dve kašičice limunovog soka i dobro izmešajte.
Liker od malina
Liker od malina priprema se slično kao svi voćni likeri i naliva rakijom ili konjakom. Za jednu meru potrebno je po jedan kilogram zrelih malina i šećera i jedan litar domaće rakije ili konjaka.
Maline se očiste, operu i prosuše na uobičajen način. U veću teglu ređa se red malina, pa red šećera, sve dok se ne utroše sve namirnice i zalije rakijom ili konjakom. Zatim se tegla zatvori i ostavi da odstoji 21 dan. Trebalo bi da se odloži na toplo mesto, ali nikako na sunce. Svakoga dana valja da se protrese u nekoliko navrata. Kada primetite da se šećer potpuno istopio, ocedite voće preko cediljke ili gaze. Maline možete ostaviti u zamrzivač i koristiti ih za pripremu nekog „alkoholnog slatkiša“, a oceđen liker sipajte u sterilisane flaše i odložite na hladno i mračno mesto.
Malinovo vino
Za malinovo vino potrebno je 4 kg zrelih malina koje se očiste, ali ne peru, 4 l vode i 1,2 kg šećera. Izgnječite voće i stavite ga u odgovarajuću staklenu posudu zapremine oko 10 l. Sipajte vodu u šerpu i prokuvajte je, dodajte šećer i ostavite da se kuva dok ne dobijete dobar šećerni sirup koji se hladi do sobne temperature i pomeša s izgnječenim malinama. Posudu dobro zatvorite kako biste dobili vino, a ne sirće. Fermentacija će trajati između 3 i 5 dana, a posle toga tečnost ocedite i uklonite talog. Ostavite vino na toplom mestu još dva-tri dana. Tada se staklena posuda odlaže na hladno mesto i, kada padne sav talog, kada se vino izbistri, sipa se u flaše koje se hermetički zatvaraju i čuvaju na hladnom mestu ili u frižideru do upotrebe. Ukus mu je najbolji u periodu od nekoliko meseci do godinu dana od proizvodnje.
Sirup na bezbroj načina
Sirupi od malina mogu biti jako gusti, nešto ređi ili sasvim retki, što je u stvari – sok. Za gušći sirup, koji je pikantan preliv za palačinke ili neke druge poslastice, potrebno je duže kuvanje. Uz stalno mešanje, sami možete da odredite željenu gustinu. Za zdraviju verziju domaćeg sirupa, možete da koristite smeđi šećer ili med.
Kada planirate broj flaša za sirup od malina, valja da znate da je za pola litra sirupa potrebno 2 kg malina. Količinu šećera možete da prilagodite svom ukusu. Dakle, za 2 kg malina utroši se oko 750 g šećera i 70 ml limunovog soka. Detaljno oprane i oceđene maline iseckajte u sokovniku ili blenderu i ostavite preko noći u frižideru. Sledećeg dana odvojite sok od semenki i pokožice. Najlakši način je da koristite gazu, ali može i filter papir. Proceđen sok sipajte u šerpu, dodajte šećer i kuvajte na tihoj vatri. Kada provri, ulijte limunov sok i kuvajte uz stalno mešanje još petnaestak minuta. Flaše se sterilišu, u njih sipa prohlađen sirup i zatvore se novim zatvaračem.
Maline imaju prirodno sladak ukus, pa osobe koje ne vole slatko pripremaju sok bez šećera. Za litar sirupa potrebno je 3 kg maline, 3 limuna i 1,5 do dva litra vode. Maline se pripreme kao za kuvanje sirupa s šećerom, i kada se ocede od semenki i sok ulije u šerpu, limunovi se ogule, iseku na kolutove i kuvaju zajedno sa sokom od malina i vodom. Kuvati na srednjoj vatri do ključanja. Malo ohlađen sirup se procedi i sipa u sterilisane flaše koje se stave u dublji lonac, sipa voda do vrha flaša, stavi se lonac na šporet da provri i, kada voda „baci ključ“, kuva se još desetak minuta.