Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ „PASTAI“ TESTENINE IZ SREMSKE KAMENICE IMAJU SVOJE KUPCE: Zdrav obrok na...

„PASTAI“ TESTENINE IZ SREMSKE KAMENICE IMAJU SVOJE KUPCE: Zdrav obrok na stolu za tri minuta

У понуди наше породичне радионице имамо педесет врста тестенина, а издвајамо се по томе што не стављамо учвршћиваче и адитиве, тесто се лако вари, а кува се свега три минута, што погодује и данашњем брзом начину живота – каже Љубица Еркић - Од нас узимају и велики ланци маркета, као и хотели, ресторани и кафићи

984

Ljubica Erkić bila je u šestom mesecu trudnoće sa drugim detetom i zaposlena na dobrom mestu u državnoj firmi, kada je shvatila da je nezadovoljna poslom i da nešto mora da promeni. Stariji sin tada je imao četiri godine, a ona je počela da razmišlja o tome šta da preduzme kako bi promenila posao, a samim tim i život.

-Praktično sam celo porodiljsko bolovanje posvetila osmišljavanju posla. Kupila sam mašine koje mi trebaju, konsultovala tehnologe i mlađi sin je imao oko godinu i po kada je posao sa testeninama počeo. Radionicu smo napravili u dvorištu porodične kuće u Sremskoj Kamenici i jasno je da bez podrške porodice i supruga ne bih uspela. Evo, već tri godine, mi svaki dan radimo, pravimo testenine i sada ih od nas uzimaju i veliki lanci marketa, kao i hoteli, restorani i kafići – priča Ljubica koja je po struci diplomirani industrijski inženjer.

Integralna, začinska i – slatka testa

Još kao devojčica volela je da sa bakom pravi rezance i seća se kako su po kući bile raširene plahte na kojima se testenina sušila. Pošto joj pravljenje rezanaca nije bilo strano, ono joj je postalo i životni poziv.

– Dosta sam putovala i shvatila sam da nemamo dobre testenine na tržištu. Od osmišljavanja, sa svim pripremama i nabavkom, do izlaska na tržište prošlo je oko dve godine i „Pastai“ testenine postoje od 2016. godine. Sada ih u ponudi imamo oko 50 vrsta, a izdvajamo se po tome što ne stavljamo učvršćivače i aditive, testo se lako vari, a kuva se svega tri minuta, što pogoduje i današnjem brzom načinu života. Koristimo domaću pšenicu, koja je dosta mekša od italijanske, njihova je takozvana durum, pa je i krajnji proizvod drugačiji – kaže ova 40-ogodišnja preduzetnica i dodaje kako testeninu obogaćuju povrćem i začinskim biljem.

Proizvodi su im kategorisani u tri grupe. U grupi integralne testenine nalaze se proizvodi od raži, ovsa, prosa, heljde, ječma i spelte, u začinskoj grupi su proizvodi obogaćeni povrćem, kao i začinskim biljem, među kojima su spanać, kopriva, peršun, bosiljak, majčina dušica, čili. U trećoj grupi je slatka tesenina.

 – Ova grupa proizvoda je jako popularna u Vojvodini, ali i u Beogradu i imamo testeninu sa čokoladom, vanilom, limunom i cimetom. Pošto ne dodajemo šećer u testeninu, limun i cimet mogu da se prave i uz slana jela. Tako cimet savršeno ide u paradajz čorbi i uz svinjetinu i piletinu, a limun uz ribe i razne vrste salata – objašnjava  Erkićeva.

Uz malo ulja – ceo obrok

Pošto su bili pioniri u ovakvoj vrsti proizvoda i ponudili nešto novo i drugačije, nije im bilo lako da se probiju na tržištu. Ljubica ističe kako je bilo važno, a ne baš ni lako objasniti potrošačima zašto je baš ovo testo dobro, kako da ga kuvaju. Išli su stalno na ulicu, među ljude, organizovali promocije, kuvali testo i nudili kupcima. Oni koji jednom probaju, vraćaju se i kupuju ponovo, tako da „Pastai“ sada ima stalne mušterije.

– Komentari ljudi su različiti. Neki testo koje je s peršunom i bosiljkom samo posole i dodaju maslinovo ulje i oduševljeni su ukusom. Ne moraju da se prave posebni sosevi, jer je testenina takva da ne traži velike dodatke. Ljudi su nam dolazili po preporuci, jer su od drugih čuli za nas. Sada nas zovu restorani. Kuvari se znaju između sebe i tako smo počeli da radimo i u Beogradu, a mi smo ipak mala firma – priča Ljubica.

Posao se proširio i sada nekoliko puta nedeljno isporučuju robu za Beograd, gde su počeli da rade tek pre šest meseci. Samo u jednoj sedmici javilo im se pet restorana, i to svi po preporuci.

Taljatele za hotele

– Eto, posle tri i po godine, sada smo i megamarketima, ima nas u lancima prodavnica „Univereksporta“, „Merkatoru“, „Maksiju“, „Tempu“, po prodavnicama zdrave hrane, ali i u svim većim restoranima i hotelima i hotelima u Vojvodini i Beogradu. Za hotele i restorane pravimo i raviole i taljatele, sve je ručno rađeno, a tu imamo ponudu sa sirom, pršutom, vrganjima. Sada nam 75 odsto proizvoda ide za hotele, restoran i kafiće – ističe Ljubica Erkić i kaže kako uskoro planiraju da počnu i da izvoze svoje proizvode.

Iako svaki dan u radionici rade dve žene, a nekada Ljubica angažuje i treću, a svakodnevna nabavka i najveći deo posla je na njoj. Kao supruzi i majci dva dečaka, nije joj lako da sve postigne, ali kaže da uspeva. Ona nabavlja sirovine, brašno, jaja, mleko, spanać, začinsko bilje. Kaže da je osim cimeta, i možda limuna, sve ostalo domaće i uzgojeno kod nas. Nekada se u jednom danu pravi samo jedna vrsta testenine, ali u zavisnosti od potreba, pravi se i neka druga. Prošle godine kupila je još jednu mašinu, tako da mogu istovremeno da prave dve ili više vrsta testenine.

– Osim po kvalitetu proizvoda, trudili smo se da i pakovanjem budemo drugačiji. Naše boje su jače, ne stavljamo testeninu u odštampanu kesu, trudimo se da se razlikujemo. Dodali smo i logotip, a za našu etiketu dizajnerka je osvojila nagradu – odaje naša sagovornica tajnu svog uspeha. Kaže kako je tržište veliko, a mi smo ljubitelji testenine, te ima prostora i za druge proizvođače.

Ne želimo da budemo industrija

– Ne težimo da budemo industrija, mada nas sada zovu i industrije testenine, uočili su nas, kažu da smo im uzeli deo posla. Međutim, uz naše testenine, kuvarima je u velikoj meri olakšan proces rada. Ranije su morali 12 minuta da kuvaju pastu, pa je isporcijaju, a onda je „dokuvaju“ za porudžbinu. Sada za dva ili tri minuta imaju uvek sveže pripremljen obrok. Mi koristimo mekšu pšenicu, ne stavljamo učvršćivače i zato se naša testenina lakše i brže i kuva i vari – naglašava Ljubica Erkić.

Proteinska testenina

Novina koju sada uvode jeste proteinska testenina, namenjena sportistima i ljudima na posebnom režimu ishrane. Tu ima 25 odsto proteina, pa će se i ova testenina uskoro naću u lancima prodavnica koje imaju njihove proizvode.

Pasta sa sirom i kruškama

Sastojci: Pastai testenina 400g, u ovom slučaju origano-ruzmarin, jedna velika kruška ili dve manje, kozji sir (poluzreli, da ne bude baš jako tvrd), glavica crvenog luka, 3 kašike maslinovog ulja, so, biber, oko 50 grama usitnjenih oraha, 50 g putera i nekoliko listića žalfije.

– Oljuštim i iseckam krušku i sir na sitnije kockice iste veličine. Isečem luk i ubacim ga u tiganj na tihoj vatri sa 3 kašike maslinovog ulja. Kada se luk opusti i pusti onaj svoj zanosni miris, ubacim kockice kruške. Zajedničko prženje luka i kruške traje par minuta, dok kruška ne dobije boju. Posolim, pobiberim i skinem s vatre – kaže Ljubica Erkić. – Kada se malo prohladi, dodam smesi kockice sira i promešam. E sada treba biti brz i spretan jer je caka ovog recepta i brzine pripreme jela upravo ovde! Staviš posoljenu vodu za testeninu da provri. Kako se Pastai kuva bukvalno 3 minuta, a u ovom slučaju 2, treba natempirati da, dok voda ne provri, u tiganj ubaciš puter, zatim žalfiju i orahe. Kada je voda provrila, ubacuješ testeninu (za to vreme tiganj je na “srednjoj vatri” i sastojci se prže – dinstaju). Posle 2 minuta kuvanja testenine, ocediš je i prebaciš u tiganj, da se krčka sve zajedno još minut (ja pojačam vatru, a ti proceni). Skineš s vatre, pomešaš sa kruškom i to je to!

 Bonus: Možeš dodati ćureće belo meso samo ga pre pripreme potopi u “pac” npr. od maslinovog ulja, žalfije i ruzmarina, da meso malčice omekša.

“Pastai” karbonara

Sastojci su: Pastai testenina 400 grama, 4 žumanceta, 60 g parmezana, morska so, mleveni crni biber, 300 g pančete (naravno da može i slanina), 2 čena belog luka, maslinovo ulje.

– Umutim žumanca viljuškom, u to dodam parmezan (rendan na sitno), biber i onda ga dobro zamešam. Pančeti skinem koricu i iseckam je. Poenta kod korice (u narodu poznatije kao “kožure“) jeste u tome da njime namažete tiganj u kome pečete jaja. To daje posebnu aromu jelu. Ovde sam koristila taljatele, a možete bilo koju vrstu testenine. Meni je odlična opcija i s testenininom peršun-bosiljak, ali isto tako su dobri i kopriva ili spanać. E sad, sveža testenina se uvek kuva u duplo više vode. Samo malo soli dok ne ispliva na površinu, a Pastai začinska i integralna kuva se maksimum 3 minuta. Dok voda za testeninu ne uvri, uzmete onu koricu pančete (ili slanine) premažite srednji deo tiganja (ako ne volite, ne jedete s tom vrstom masnoća, stavite kašiku ulja koje koristite) i stavite tiganj na srednje jaku vatru. Isečem na 4 veća komada čen belog luka, dodam u tiganj i ostavim oko minut da upije masnoću. U to ubacim pančetu, pa pržim 4 minuta, iliti u prevodu- dok ne postane blago hrskava. Izvadim beli luk iz tiganja (on je tu zbog arome ovaj put), a onda, sačuvavši malo vode (ne ispod 2dl) u kojoj sam kuvala testeninu, ocedim je i dodam u tiganj s malo sačuvane vode (da se ne zalepi i dobije lepu teksturu). Promešam, dodam crni biber i dolijem smesu s jajima – jaja će se u tiganju lagano pržiti, tako da ne morate stalno da ih mešate. Sve lepo sjedinite i dodajte još malo sačuvane vode, tako da dobijete sjajnu, glatku smesu. Poslužite ih uz rendani parmezan i malo bibera.

Bonus: Jako lepo uz ovo ide obična zelena salata, s perima mladog luka, malo ulja i kojom kapi limunovog soka. So se podrazumeva, ostali začini po voljenju.

“Pastai” testenina u sosu od maslaca i žalfije

Ako rešite da sami kuvate bujon, možete da primenite i ovaj recept:

Na oko 1 kg povrća ide oko 5 l vode. Povrće: šargarepu, luk, tikvice, paradajz, isečete na manje komade i ubacite u zagrejanu šerpu s malo ulja. Povremeno mešate dok ne dobijete zlatastu boju povrća. Onda dodam vodu i kuvam. Kada proključa, još oko 5 minuta vri, skinem s vatre i procedim kroz sitnu cediljku. E, ta supa vam je bujon. Postoje u druge vrste bujona, na primer s mesom koji je jako zdrav. Bujonu se ne dodaju nikakvi začini, pa ni so. Možete da ga isporcijate i da vam bude baza za razna druga jela, rižoto, gulaš…

 Potebni sastojci su: “Pastai” testenina 400 grama, 100 g maslaca, 8 listova žalfije, 70 ml bujona od povrća, 40 g parmezana.

Priprema: Stavite maslac i listove žalfije u veliki tiganj na srednje jaku vatru. Sačekajte da se maslac rastopi. U međuvremenu Pastai testeninu kuvate 2 minuta, sklonite s vatre i ocedite odmah, da se ne prekuva u vrućoj vodi. Kada se maslac rastopi, dodajte vruću supu i rendani parmezan. Lagano dodajete i mešate. U sos ubacite oceđenu testeninu i, ne sklanjajući s vatre, dobro izmešajte, tako da dobijete kremasti sos. Poslužite odmah uz još malo rendanog parmezana.

LJ. Petrović

Dobro jutro broj 575 – Mart 2020.