Ukoliko želimo da postignemo uspeh u ovoj proizvodnji, moramo da ispunimo određene uslove.
• Obrok mora da odgovara fazi proizvodnje.
• Mora da bude prilagođen trnutnoj količini i kvalitetu mleka kao i kondiciji grla.
• Takođe obrok mora da bude dobro izbalansiran i ukusan.
• Krava ne trpi česte i velike promene u ishrani.
• Za svaki kilogram suve materije koju krava konzumira treba obezbediti 6 litara vode, mada je napajanje po volji rešenje.
Faze prozvodnje: 1.Zasušenje (od 60 do 20 dana pred telenje) – U ovom periodu osnovu obroka čini kabasta hrana uz dodatak manjih količina koncentrata izbegavati lucekino seno.
2.Tranzicija (od 20 dana pred telenje do 20 dana posle telenja) -Ovo je period pripreme krave za obroke u laktaciji do telenje, apo telenju obroci moraju biti koncentrovaniji i ukusniji.
3.Rana laktacija (od 20 do 70 dana posle telenja) – U ovom periodu se postiže najveća dnevna mlečnost pa se samim tim povećava i konzumiranje.
4.Sredina laktacije (od 70 do 150 dana posle telenja) – Dobri obroci održavaju stabilnost u dnevnoj proizvodnji mleka.
5.Kasna laktacija (od 150 dana do zasušenja) – U ovoj fazi se povećava udeo kabastih hranljhivih materija.
PSSS
Foto: Freepik