Насловна ВЕСТИ Prerada voća po organskim principima

Prerada voća po organskim principima

386

Prerada voća, gajenog po organskim principima, kao i direktna prodaja su radno intenzivni procesi, koji zahtevaju da proizvođač poseduje dodatne resurse u pogledu tehničkih mogućnosti i radne snage.

-U prelaznom periodu, samo pojedini delovi voćnjaka mogu da se preusmeravaju na organsku proizvodnju. Kompletno prevođenje traje od 1-3 godine.U toku prelaznog perioda, voće ne može da se prodaje kao proizvod poreklom iz organske proizvodnje, objašnjava on.

 Cene ovakvih proizvoda su neznatno više od cena voća iz integralne proizvodnje. Širom Srbije, posebno u brdsko planinskom područiju, nalaze se stara stabla voćaka velikih dimenzija i dobre rodnosti sa minimalnom zaštitom i đubrenjem. Takva stabla bi se, uz dobru organizaciju, mogla prevesti u sistem organske proizvodnje. Plodovi ovih sorti na tržištu dostižu visoku cenu.

U prelaznoj fazi preporučljivo je:

• Primenjivati mere za poboljšanje zemljišta

• Primenjivati mere za popravku plodnosti zemljišta

• Obavezan sistem organskog đubrenja

• Poboljšati ekološke uslove uz pomoć živih ograda, vetrozaštitnih pojaseva i izolacionih polja samoniklim biljem, koja su stanište korisnih organizama

• Neophodna je kontinuirana obuka poljoprivrednika

J. B.

Foto: Pixabay