Vremenski uslovi i trenutne temperature nepogodne su za proces sušenja mesa. Kako kažu proizvođači suhomesnatih proizvoda, povećana vlažnost vazduha i nedostatak mraza usporava sušenje koje ide teže, i sezona sušenja se može okarakterisati kao loša.
Vremenske prilike i povećana vlažnost vazduha ne ide na ruku mnogim poljoprovrednim kulturama, kao ni proizvodnji suhomesnatih proizvoda koji se nalaze u fazi ili procesu sušenja u ovom periodu.
Sušenje mesa je otežano ili sporo, a posledice se mogu primetiti na samim proizvodima, tako da proizvođači se baš i ne raduju ovoj sezoni sušenja koja je okarakterisana kao loša.
Mraz je taj koji omogućava idealne uslove za sušenje mesa, dnevne temperature do 4 stepena i noći u blagom minusu.
Proizvodima kojima je u optimalnim zimskim uslovima potrebno do mesec dana za sušenje sada će rok biti produžen za minimum još mesec dana, ako ne i dva, kako bi kvalitetno bili osušeni i spremni za konzumaciju.
Izvor: RTV
Foto: Pixabay