Насловна РАЗНО Završena 33. Slaninijada u Kačarevu

Završena 33. Slaninijada u Kačarevu

691

Stotinu tona slanine, 400 tona ostalih suvomesnatih proizvoda, 300 izlagača i 100.000 posetilaca, statistika je koja opisuje 33. Slaninijadu, održanu u Kačarevu. Tokom četiri dana trajanja, od 20. do 23. februara, mirisi suvog mesa i sveže topljenih čvaraka privlačili su posetioce koje su se tiskali oko tezgi okićenih slaninom, kobasicama, pršutama, suvim rebrima… A vredne Banaćanke dobro znaju da se nakon svake gozbe valja zasladiti, pa su mesto na tezgama pronašle i krancle, gurabije, šapice, breskvice.

Kada su pre 33 godine meštani Kačareva usred žučne rasprave o tome ko pravi najbolju slaninu, odlučili da organizuju takmičenje, ni sanjali nisu da će se njihovo selo svakog narednog februara pretvarati u prestonicu ove, nama omiljene hrane.

Ove godine titulu zlatnog pobednika u kategoriji domaće slanine poneo je Dušan Pavlović iz Novog Pazara, dok je najbolju zanatsku slaninu napravio Jovan Pavlović iz Brankovine. Industrija mesa „Burjan“ iz Pančeva osvojila je odličje za najbolje industrijske proizvode. Jedana nagrada otišla je u ruke domaćinima. Tako je najdeblju slaninu od mangulice izložio Mile Filipovski. Kikinđani su u Kačarevo doneli slaninu tešku čak 30 kilograma. Za tako veliku slaninu bila je potrebna i velika svinja. Ova je težila više od 400 kilograma. Valja znati i da se 70-ak porodica u Kačarevu bavi proizvodnjom slanine i drugih proizvoda od mesa pripremljenih na tradicionalan način, te sada već ozbiljno razmišljaju o proizvodnom udruživanju.

Organizator ove manifestacije je Udruženje građana „Slaninijada“ iz Kačareva, dok je suorganizator Turistička organizacija iz Pančeva. Ovogodišnji pokrovitelj bio je Grad Pančevo, a manifestaciju su pomogli Pokrajinski sekretarijat za privredu AP Vojvodine i Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Južnobanatskog upravnog okruga sa sedištem u Pančevu, u saradnji s Privrednom komorom Vojvodine.

J. Bajšanski