Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Nemojte ih bacati: Napravite prirodna đubriva od otpadaka iz kuhinje

Nemojte ih bacati: Napravite prirodna đubriva od otpadaka iz kuhinje

1449

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika, trudimo se da trpeza bude što bogatija i šarenija – u kuhinji se spremaju razni mesni specijaliteti, salate, slani rolati, sitni kolači, torte i druge slane i slatke đakonije. Nakon pripreme veće količine hrane ostaju i veće količine otpadaka koje ćemo baciti u kantu za đubre. A da li ste znali da ovi otpaci iz kuhinje mogu biti odlično, a pritom besplatno đubrivo za vaše biljke? Nemojte ih bacati!

Od otpadaka za tili čas možete napraviti hranljiva organska đubriva, od kojih će vaše biljke rasti brže i biti otpornije na klimatske prilike, ali i na napade bolesti i štetočina.

Kora šargarepe

Šargarepa je jedan od glavnih sastojaka različitih vrsta supa i čorbi, mnogi je koriste za pripremu smutija, najčešće u kombinaciji s jabukom i breskvom, kao i za pripremu torte sočnih korica s rendanom šargarepom, začinima i hrskavim orasima prekrivene slatkim filom od krem sira. Pre nego što krenemo sa sečenjem ili rendanjem šargarepe, ogulimo je. U kori koju bacamo skoncentrisane su velike količine hranljivih materija koje su neophodne našim biljkama za pravilan rast i razvoj. 

U kori šargarepe nalazi se veća koncentracija kalijuma, bakar i mangan koji igra glavnu ulogu u usvajanju azota, doprinosi razvoju tučka kod biljaka i aktivira fotosintezu, a jača i otpornost biljaka na patogene koji napadaju korenov sistem. Ukoliko kod gajenih biljaka uočite hloroze žutozelene nijanse između nerava, na površini lista, postoji velika šansa da im fali upravo ovaj mikroelement.

Bakar je sastavni deo hlorofila, neposredno utiče na procese fotosinteze, sinteze proteina i promet ugljenih hidrata. Deluje na brže sazrevanje plodova i doprinosi njihovom boljem kvalitetu. Ukoliko uočite ubrzano opadanje cvetova i cvetnih grana kod svojih biljaka, možda im nedostaje baš ovaj mikroelement.

Kalijum je jedan od tri primarna makronutrijenta – pozitivno utiče na usvajanje vode i drugih hranljivih materija iz zemljišta, doprinosi otpornosti biljaka na poleganje i niske temperature tokom hladnijih delova godine, omogućava proces fotosinteze i pravilan rast vegetativnih organa. Utiče na pigmentaciju plodova, a na njegov nedostatak naročito su osetljivi krastavac, dinja i lubenica.

Priprema đubriva od kore šargarepe je brza i jednostavna. Kore šargarepe ubacite u posudu s hladnom vodom i ostavite da odstoje jedan dan. Sutradan koru izbacite, a dobijenom vodom, u kojoj su ostali svi nutrijenti, zalivajte svoje biljke.

Kora banane

Brojne vrste voćnih kolača i torti kao glavni sastojak imaju upravo banane. Ovo ukusno, tropsko voće dobro je poznato po visokoj koncentraciji kalijuma koji ima važnu ulogu u ljuskom organizmu – smanjuje rizik od moždanog udara i povišenog krvnog pritiska, ublažava posledice stresa i anksioznost, održava balans vode i nužan je za normalno funkcionisanje metabolizma. Međutim, kalijum nije bitan samo za zdravlje ljudi, on je važan za pravilan rast i razvoj biljaka.

Kora od banane, koju ste do sada sigurno bacali u kantu za otpatke, može biti odlično organsko đubrivo za vaše biljke. Pored makronutrijenta kalijuma, kora banane u sebi sadrži i druge minerale: fosfor, koji doprinosi dobrom ukorenjavanju biljaka i jačanju njihovog korenovog sistema, igra važnu ulogu u procesu oplodnje kod biljaka a utiče i na njihovo cvetanje, kalcijum, koji biljke čini jačim i utiče na optimalnu čvrstoću plodova, kao i magnezijum, koji podstiče fotosintezu, te je naročito bitan za sobne biljke kojima nije obezbeđena dovoljna količina svetlosti.

Kada je reč o primeni kore od banane u ishrani biljaka, važno je napomenuti da se ništa ne baca. Za početak korom od banane možete prebrisati lišće sobnog bilja – na taj način ćete ih očistiti od prašine i prljavštine, a oni će zasijati punim sjajem i dobiti željenu punoću. Kada ste to uradili kore od banane sitno isecite i stavite ih u posudu sa hladnom vodom (da voda prekrije kore) – na koru od jedne veće banane ide 1 litar vode. Ostavite ih 72 sata, uz povremeno mešanje svaki dan. Trećeg dana procedite prihranu. Primetićete da je voda dobila kafenu boju – ona je puna minerala iz kore banane. Možete zalivati svoje biljke ovom prihranom jednom sedmično. I proceđene komadiće banane možete da iskoristite. Razbacajte ih po bašti, kada se razgrade nahraniće zemlju neophodnim nutrijentima.

Ljuska od crnog luka

Retko koji gurmanluk se može zamisliti bez upotrebe crnog luka, a njegova ljuska ostaje neiskorišćena, iako obiluje kalijumom, magnezijumom, cinkom, kalcijumom, natrijumom i fosforom. Zahvaljujući ovakvom bogatstvu minerala od ljuske crnog luka se može pripremiti tečno đubrivo koje pospešuje rast i razvoj biljaka, a utiče i na njihovo cvetanje.

Đubrivo se priprema vrlo lako: šaku ljuski crnog luka stavite u teglu u koju ste prethodno stavili 1 litar vode i pustite da ostoji jedan ceo dan, a teglu poklopite. Proceđenu vodu, koja je sada promenila boju jer je iz lukovine izvukla korisne nutrijente, iskoristite za zalivanje biljaka. Biljke prirodnim đubrivom od ljuski crnog luka zalivajte jednom nedeljno.

Voda u kojoj se kuvalo povrće

Nakon što ste obarili povrće za rusku salatu ili za neko drugo jelo, vodu nemojte prosipati. Voda u kojoj ste barili povrće sadrži minerale kao što su kalcijum i fosfor, a koji pospešuju razvoj vaših sobnih i vrtnih biljaka. Minerali ostaju u vodi tokom kuvanja povrća. Ali oprez: možete je upotrebiti samo ako u nju niste dodavali so, šećer ili ulje. Vodu iskoristite čim se ohladi kako biste sprečili razvoj bakterija.

Ljuske od jaja

Bilo da spremate slane ili slatke specijalitete, jaja će sigurno biti jedan od njihovih glavih sastojaka. Ali šta sa tolikim ljuskama?

Ljuske od jaja imaju visok sadržaj kalcijuma koji je vrlo koristan za biljke. On stimuliše rast korenovih dlačica, kao i rast čitavog korenovog sistema, doprinosi normalnom razvoju listova i povećava otpornost biljaka na prouzrokovače značajnih ekonomskih bolesti. Kako je kalcijum u biljkama slabo pokretljiv, potrebno je njihovo snabdevanje ovim mineralom tokom cele vegetacije. Pored kalcijuma, ljuske jaja sadrže i magnezijum i fosfor. Prirodno đubrivo od ljuski jaja najviše pogoduje paprici i paradajzu, kada govorimo o povrtarskim kulturama.

Od ljuski jaja možete napraviti tečnu prihranu na dva načina. Prvi način je da ljuske od 3 jajeta potopite u sud u koji ste prethodno sipali 1 litar vode. Sud ostavite na sobnoj temperaturi 4 dana, uz povremeno mešanje. Kako se ne bi širili neprijatni mirisi, sud poklopite. Nakon 4 dana procedite tečnost i njome zalijte biljke. Rastor će ih nahraniti neophodnim nutrijentima i ublažiće efekte stresa kod biljaka.

Drugi način je da napravite čaj od ljuski jajeta. Deset ljuski jaja dobro operite, prosušite i izmrvite oklagijom. Izmrvljene ljuske prokuvajte u 1 litri vode. Kada voda prokuva, isključite vatru, sklonite čaj sa ringle a ljuske ostavite još jedan ceo dan u vodi i tek sutradan procedite tečnost. Čajem od ljuski jaja biljke možete zalivati jednom nedeljno.

Soc od kafe

Kafa je, zasigurno, omiljeni topli napitak mnogih. Soc ili talog koji ostaje na dnu šolje biva neiskorišćen i baca se, a on je odličan prijatelj biljaka, naročito ruže i hortenzije i ostalih vrsta koje vole kiselije zemljište. Naime, soc od kafe povećava kiselost tla, ali i podstiče rast biljaka jer sadrži kalijum, magneziju i azot.

Napravite tečnu prihranu za svoje biljke tako što ćete u 20 litara vode sipati soc iz dve šoljice kafe i ostaviti tečnost da prenoći. Sutradan ovim rastvorom možete zaliti i nahraniti svoje biljke.

Tanja Prolić