Насловна ВЕСТИ Počast začetniku hmeljarstva

Počast začetniku hmeljarstva

200

Bista u čast grofa Andreja Hadika postavljena je u porti katoličke crkve u Bačkom Petrovcu, a svečano su je otkrili prof. dr Jan Kišgeci i Jasna Šproh, predsednica opštine Bački Petrovac.

Bista je deo višegodišnjeg projekta „Grof Hadik – život i delo“, u  okviru kog su još ranije urađeni konzervatorsko–restauratorski radovi na Hadikovom portretu i originalnom šeširu sa prezentacijom, objavljene su dve knjige, a u poslednje dve godine trajao je proces izrade biste grofa Hadika, osnivača hmeljarstva u Vojvodini.

Za Bački Petrovac Hadik je značajan jer je upravo ovde pre 250 godina doneo prve sadnice hmelja. U projektu „Grof Hadik – život i delo“ od 2015. učestvuju Udruženje za muzejsku agrarnu baštinu – Poljoprivredni muzej iz Kulpina, zajedno sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture, uz saglasnost Subotičke katoličke biskupije i zahvaljujući Kancelariji za Slovake koji žive u inostranstvu iz Slovačke Republike.

Grof Hadik je značajna ličnost za savremenu istoriju i razvoj Bačkog Petrovca, Futoga i ovog dela nekadašnje velike monarhije, već i kao osoba koja je imala uticaj u evropskim krugovima. Hadik je na područje južne Bačke došao sa visokim titulama stečenim u ratnim pohodima na evropskim ratištima, pre svega u borbama protiv Turaka, i kao predsednik Dvorskog ratnog saveta i „čovek od poverenja“ carice Marije Terezije.

Izvor: Dnevnik

Foto: Opština Bački Petrovac