Насловна ВЕСТИ Homolj ima očuvanu prirodu i dobru hranu

Homolj ima očuvanu prirodu i dobru hranu

518

Seoski turizam zauzima značajno mesto u razvoju domaćeg turizma. Ponuda pokazuje da je najviše razvijen u Šumadiji, a manje u Istočnoj Srbiji. Potencijali su tu, ali je i dalje nedovoljno gazdinstava koji pružaju takvu vrstu usluge.

Živorad Jovanović iz Etno kuće „Katarina“, pionir je seoskog turizma u Homolju, ali i dalje jedan od retkih koji ima kapacitete da primi domaćeg i stranog gosta.

Okolina je magična, bogatstvo prirode ogromno, a boravak u ovom delu Srbije može biti prava mala avantura, kaže Jovanović. Domaćin vas može ugostiti, ali i naučiti kako da tražite i nađete zlato u reci Pek.

– Zlato se odvajkad ispiralo u Peku na stari način, pomoću zlatnog runa. Na taj način što se pesak stavlja u zlatno runo, ispiralo sa vodom, a ono što je ostalo u runu stavljalo u ispitak. I sa ispitakom se ispiralo zlato. Tako da i ovde možete videti par grumena zlata koji se nalaze u ispitaku, ali najbitniji su ovi grumeni u flašici koji su ispirani iz Peka – navodi Živorad Jovanović iz sela Kaona.

Zbog zlata u Peku i okolnim brdima, Kučevo i njegovu okolinu ponekad zovu još zlatnom dolinom. Stanovništva je sve manje a sela se prazne.

– Postoji potencijal u našem selu. Postoji za seoski turizam, ali problem što je ostao stariji svet, a mladi su emigrilali ka većim gradovima i zemljama Evropske unije – naglašava Aleksandar Pavlović, predsednik MZ Kaona.

Jesen je ovde lepa, zime oštre naročito kada padne sneg, ali tu je kamin i domaća hrana da vas ugreju.

– Moje rakije su specifične jer se u njima nalazi zlato i kada se pije kao da smo zlatni. Specifično za moju etno kuću je i prodaja meda, kao i proizvod koji mi najbolje ide, belo brašno i brašno od kukuruza – dodaje Živorad Jovanović.

Svo to brašno melje se u vodenici „Kaonka“. Vodenica se nalazi na reci na Pek, a sagrađena je još davne 1852. godine. Od ovakvog brašna nastaje najukusniji kačamak.

– Poslužimo ga vrućeg, a vruć kačamak može da ide sa ladna mesa, sa pečenjem, a naročito uz sir ide. I da znate, kačamak u vodenici bez sira je ništa – ističe Čedomir Putniković, jedan od vlasnika vodenice „Kaonka“.

Investiciono-turistički potencijali istočne Srbije su pre svega u gostoljublju, kulturnom nasleđu i očuvanoj prirodi.

Izvor: RTS

Foto: ekucevo.rs