Насловна ПРЕПОРУЧЕНО Martovski broj „Dobrog jutra“

Martovski broj „Dobrog jutra“

642

DR VUK RADOJEVIĆ: U fokusu mladi poljoprivrednici

PRIPREMA ZEMLJIŠTA ZA NOVU SEZONU: Opasni prolećni mrazevi

OBIČAJI: Trke konja, u čast Svetog Teodora

Kalendar branja lekovitih biljaka, saznajte kada se šta bere

ČIM SE ZEMLJIŠTE MALO ZAGREJE, POČINJE SADNJA KROMPIRA: Pet Celzijusa – znak za start

PROLEĆNI RADOVI U VOĆNJAKU: Čista obrada zemljišta

AUTOHTONA LOZA PRKOSI UVOZNIM SORTAMA GROŽĐA: Prokupac ponovo osvaja naše vinograde

„PASTAI“ TESTENINE IZ SREMSKE KAMENICE IMAJU SVOJE KUPCE: Zdrav obrok na stolu za tri minuta     

OTKUP I PLASMAN MEDA SRPSKIH PČELARA USKORO NA JEDNOM MESTU: Isplata bez zadrške, izvoz bez posrednika      

NOVE TEHNOLOGIJE ZA NAPREDAK GOVEDARSKIH FARMI: Bolja hrana za više mleka

NOVA SORTA ŠLJIVE STIŽE U SRPSKE VOĆNJAKE: Čačanska lana otporna na šarku

NAŠ REPORTER NA GAZDINSTVU ĐUKIĆ U GOSPOĐINCIMA: Luk odavno nije sirotinjsko povrće

MALA ŠKOLA PČELARSTVA DOBROG JUTRA (17): Značaj prvog prolećnog pregleda košnica

LEPOTA ŽIVOTA NA SRPSKI NAČIN: Svaka rakija bira svoju zakusku

KOSOVSKI BOŽURI PONIKLI ISPOD KUČAJSKIH PLANINA: Samonikli simbol romanse, časti i – Kosova

KAKO USPETI U SRBIJI: Ovseni kolačići kao brend 

KADA SE UDRUŽE NAUKA I PRAKSA: Proizvodnja bez oranja i „veštaka“

ISHRANA I LEČENJE NISU JEDINE KORISTI OD PEČURAKA: Gljive i kao alat i sirovina

KAKO ZAUSTAVITI NAJEZDU ZEMLJIŠNIH INSEKATA: Granulama na napasnike

ZA ZDRAV ZALOGAJ NE TREBA NI BAŠTA: Sadite jagode i u pukotinama

BAŠTE POD KROVOM ZA VEĆU ZARADU I NOVA RADNA MESTA (3): Dezinfekcija plastenika bez agresivne hemije

Mirisno vam i srećno bilo proleće

ARONIJA NA RUDNIKU RAĐA – KAPSULE: Supek lek iz prirodne apoteke

Kineska urma nepresušni izvor C vitamina

POVRĆE I ZAČINSKO BILJE MOŽE BITI UKRAS SVAKOG BALKONA U irišku bašticu po seme i rasad za terasu

U martovskom broju „Dobrog jutra“ o razvoju vojvođanske poljoprivrede i o načinima na koje Pokrajinska vlada pomaže ovom važnom privrednom sektoru, razgovarali smo sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vukom Radojevićem.

Na pitanje hoće li ova topla i suva zima naškoditi poljoprivrednim proizvodima, kad je najbolji trenutak da se krene u njivu, baštu, voćnjak ili vinograd, pitanja su koja muče novajlije u poljoprivrednoj proizvodnji, odgovor smo potražili kod profesora dr Žarka Ilina, sa Departmana za ratarstvo i povrtarstvo, i profesora dr Zorana Keserovića sa Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Na pitanja kako se gaji aronija, i isplati li se proizvodnja neobičnih vrsta, poput kineske urme, odgovor možete potražiti u poslednjem broju našeg magazina. Među temama izdvajaju se pitanja kako gajiti žitarice bez oranja, i treba li krenuti s orezivanjem, a tu je i kalendar skupljanja lekovitog bilja. O „anđelima“ – ovsenim kolačićima, pričaju njihovi tvorci, bračni par Čalija, Pastai testenine polako osvajaju domaće prodavnice, a enolog Nikola Biorčević radi na uparivanju rakije s hranom. U novom broju možete čitati i nastavak priča o neobičnim gljivama, pročitati još jedan čas u Maloj školi pčelarstva i naučiti još jednu lekciju o načinima podizanja plastenika.