Mnogi stručnjaci ističu da se na ovaj način troškovi proizvodnje smanjuju, ali istovremeno ne zaboravljaju ni neka pozitivna svojstva žbuna kao uzgojnog oblika
Među značajnijim promenama u tehnologiji proizvodnje leske je napuštanje žbuna i prelazak na stablašice kao uzgoj sa različitim oblicima krune. Mnogi stručnjaci ističu da se na ovaj način troškovi proizvodnje smanjuju, ali istovremeno ne zaboravljaju ni neka pozitivna svojstva žbuna kao uzgojnog oblika.
Leska prirodno formira žbun. Zbog toga se nekada davala prednost ovom obliku krune. Gajena na ovaj način leska razvija veliki broj izdanaka, odnosno formira veliku rodnu površinu, brže prorodi, pa se zbog toga smatra dadaje veće početne prinose, naročito ako se gaji u uslovima redovne agrotehnike. Međutim, žbun zahteva veći prostor i samim tim i manji broj stabala po hektaru. Prema navodima stručnjaka, kada se posmatra prinos po jedinici površine jedne iste sorte, on je manji kod žbuna nego kod stablašica.