Patlidžan je niskokalorična hrana bogata vlaknima i hranljivim materijama i zbog toga ima mnogo potencijalnih zdravstvenih koristi. Od smanjenja rizika od srčanih oboljenja, do pomoći u kontroli šećera u krvi i mršavljenja, plavoljubičasti plodovi jednostavan su, a ukusan deo uravnotežene ishrane, poručuju nutricionisti.
Koriste se u mnogim jelima širom sveta. Iako ih svrstavamo u povrće jer služe za pripremu slanih jela, plavoljubičasti plodovi su tehnički voće, jer sadrže seme i rastu na biljkama koje cvetaju.
Razlikuju se po veličini i boji. Tamnoljubičasta koža je najčešća, ali patlidžan može biti i crvene, zelene ili čak crne boje.
Receptima donose jedinstvenu teksturu i blag ukus, ali ukoliko je na trpezi redovno i niz potencijalnih zdravstvenih koristi.
Ovi plodovi obiluju hranljivim materijama. Na podugačkom spisku nalazi se lepa količina vitamina, ali i minerala i vlakana u ne previše kalorija.
Jedna šolja (oko 80 grama) sirovog patlidžana sadrži 20 kalorija, pet grama ugljenih hidrata, tri grama vlakana, jedan gram proteina. Tu su i mangan, folna kiselina, kalijum, vitamini K i C, kao i male količine niacina, magnezijuma i bakra.
Patlidžan se može pohvaliti i visokim sadržajem antioksidantnih materija, koje pomažu u zaštiti tela od oštećenja izazvanih štetnim slobodnim radikalima.
Studije su pokazale da antioksidansi mogu da pomognu u prevenciji mnogih vrsta hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i rak.
Živopisnu boju patlidžan duguje antocijanima, vrsti pigmenta sa antioksidativnim svojstvima. Među najkorisnijim antocijaninima koje ovo povrće sadrži je nasunin.
Uključivanje patlidžana u ishranu može doprineti i stabilizaciji novoa šećera u krvi. To je rezultat visokog sadržaja vlakana, koja kroz probavni sistem prolaze skoro netaknuta i na taj način usporavaju nalet šećera i skok insulina.
Zbog visokog sadržaja vlakana uz malo kalorija, kao i osećaj sitosti koji daje, patlidžan je dobar saveznik u borbi protiv viška kilograma. Osim toga, često se koristi kao niskokalorična zamena za višekalorične sastojke u receptima.
Patlidžan je neverovatno prilagodljiv i lako se može uvrstiti u ishranu. Može se peći u rerni, grilovati, pržiti ili dinstati uz malo maslinovog ulja i začina.
Izvor: RTS
Foto: Pixabay