Šestu godinu za redom festival “Ukusi Vojvodine” okuplja male proizvođače hrane, vina, meda, restorane u kojima se neguju tradicionalna vojvođanska jela, udruženja žena koja čuvaju stare recepte od zaborava i ljubitelje vojvođanske hrane koji u novosadski Limanski park dolaze da uživaju svim čulima.
U Udruženju Interfest koje je organizator festivala kažu da je svake godine sve veći broj zainteresovanih izlagača.
– Ove godine imamo više od 120 izlagača koji su doneli sve što predstavlja ukuse Vojvodine, od gulaša, paprikaša i drugih jela, do gomboca, štrudli i drugih slatkih đakonija. Ovo je lepa prilika da posetioci osete sve što Vojvodina nudi u gastronomskom smislu, što je bio cilj ne samo festivala već i celog ovog projekta, i da možemo da pariramo ponudi i sličnim festivalima koji su već poznati u Evropi i u svetu – kaže manadžer festivala Jadranka Beljan Balaban.
Vojvodina je poznata po raznim jelima, ali je malo poznato da su neki proizvodi i specijalni, kao što su oni u Kovilju kod Novog Sada.
– Ako krenemo od aperitiva to je rakija od duda, a od suhomesnatih su to proizvodi od mangulice. Mangulica je mađarska sorta, ali smo je mi uvde usvojili i sada je to jedan od naših brendova – kaže Sava Graorac, učesnik manifestacije i jedan od organizatora koviljske manifestacije „Parastos dudu“.
Posetioci ovog vikenda mogu na Ukusima Vojvodine da kupe kravlje i kozje sireve, prave vojvođanske slaninice, kulene i kobasice različitih receptura, domaće zimnice, med, proizvode od leblebije, bundeve, različite namaze i ulja i još mnogo iznenađenja. Naravno, neizostavni su domaća štrudla, gomboce, krofne. Manifestacija traje dva dana u novosadskom Limanskom parku i završava se danas.
Izvor: Tanjug
Foto: Ukusi Vojvodine