Насловна ВЕСТИ2 Specifičnosti proizvodnje sadnica oraha

Specifičnosti proizvodnje sadnica oraha

376

Kalemljenje oraha počelo je znatno kasnije nego kalemljenje drugih voćnih vrsta. Prvi pisani tragovi na ovu temu datiraju iz IV veka a nakon toga se u literaturi mogu naći podaci o raznim načinima kalemljenja.

Osim uobičajenih činilaca koji utiču na proizvodnju sadnog materijala ostalih voćaka, na uspešnost proizvodnje i kvalitet sadnica oraha u velikoj meri utiču i način kalemljenja, mesto kalemljenja, kao i klimatski uslovi rejona u kome se kalemi.

Od svih podloga za kalemljenje oraha najbolje su se pokazali sejanci običnog oraha (Juglans regia), posebno u uslovima kontinentalne klime.

U Srbiji se sadni materijal oraha proizvodi u zatvorenom prostoru (u sobnim uslovima) jer se smatra da se orah ne može kalemiti uspešno na otvorenom polju u našim klimatskim uslovima. Budući da je zbog toga proizvodnja sadnog materijala oraha komplikovana, specifična i skupa, mali broj rasadničara se opredeljuje za nju.

Zbog malog obima proizvonje kvalitetnog sadnog materijala i visoke proizvodne cene sadnica oraha, broj novih zasada oraha se dugo smanjivao iz godine u godinu, pa se tek poslednjih nekoliko godina beleži zasnivanje novih zasada oraha, mahom podignutih sadnicama oraha uveženih iz drugih zemalja, a ponajviše iz Turske. Osim što je često kvalitet ovog sadnog materijala diskutabilan, ni sortiment iz uvoza nije odgovarajući, jer sorte koje odgovaraaju klimatskim uslovima u tim zemljama nisu pogodne za gajenje u uslovima našeg klimatskog područja.

Piše: Igor Andrejić, PSSS Srbije

Foto: Pixabay