Насловна ВЕСТИ2 Hoće li Beč ostati bez bečke šnicle?

Hoće li Beč ostati bez bečke šnicle?

509


Velika poskupljenja predstavljaju ogromno opterećenje za ugostitelje u Austriji, pa poneki razmišljaju da s jelovnika skinu i poznate „klasike“.
Mnogi ugostitelji se nalaze pred dilemom da drastično povećaju cene svojih jela ili da ih uklone s jelovnika.
Vlasnik restorana Šternberg Štefan Šternad iz pokrajine Koruška zapretio je da će uskoro skinuti s jelovnika bečku šniclu.
„Ako se nastavi rast cena, iduće godine više nećemo imati ništa što se sprema na ulju, jer će ta jela postati neisplativa. Suočeni smo s rastom cena do 300 odsto, što ne možemo preneti na goste“, kazao je on javnom servisu ORF.
Ugostiteljka Barbara Prilisauer iz Beča ukazala je da je morala cene na jelovniku u toku ove godine već dva puta da menja.
„Sada teleća šnicla košta 20,50 evra, a u januaru je koštala 18,50 evra“, prenela je ona.
Istakla je da je kupovina za rad lokala postala od februara za 227 odsto skuplja.
I pored te skupoće ona kaže da u Beču ne bi mogla odustati od pravljenja Bečke šnicle.
I poznati ugostitelj Ervin Šajflinger ukazuje na „eksploziju“ cena sastojaka potrebnih za pravljenje šnicle.
„Pored skupoće ulja imamo drugi problem, a to je dramatičan rast cene struje. Friteze troše mnogo struje“, objasnio je on.
Šajflinger je ukazao da pojedine kolege, kako bi zadržali Bečku šniclu u ponudi, štede na drugim mestima, odnosno mnogi sa jelovnika brišu pomfrit.
Iako je u Beču bečka šnicla ostala u jelovnicima gotovo svih restorana, 35 odsto ugostitelja je sa jelovnika izbrisalo neka jela zbog visokih cena.

Ozvor: Tanjug