U julu buja povrće čiji sočni plodovi i jedri listovi privlače brojne parazite, izazivače bolesti i štetne insekte od kojih ih valja zaštititi. Poljoprivredne apoteke pune su raznih, veoma efikasnih preparata, koji pružaju sigurnu zaštitu. Ali, većina povrtara koji povrće gaje na okućnici i na malom posedu s kojeg ga svakodnevno beru, i u ishrani odmah koriste, ne želi zaštitu hemijskim preparatima. Istovremeno, ne želi ni da plodove svoga rada deli sa bolestima i štetočinama. I zbog toga sami pripremaju biopesticide, od sirovina koje rastu u bašti, dvorištu ili na obližnjoj livadi. Ovi preparati deluju insekticidno, baktericidno i fungicidno. Pored zaštitne uloge, veliki broj se koristi i za prihranu gajenih biljaka.
Piše: Svetlana Mujanović
Prirodni preparati proizvode se od lekovitih, aromatičnih, začinskih biljaka, povrća, korova i ostalog bilja, a poznati su od davnina. Pojavom organske proizvodnje, postali su ponovo aktuelni i koriste se u različitim oblastima poljoprivredne proizvodnje, najčešće u povrtarstvu. Pravilno upotrebljeni, osiguravaju zdrav i kvalitetan prinos, prihvatljivu i održivu proizvodnju za čoveka i okolinu.
Čaj, uvarak, macerat ili ekstrakt
U svetu je otkriven priličan broj biljnih vrsta koje se mogu upotrebiti kao efiksno sredstvo za zaštitu gajenih biljaka. Pomenućemo samo one koje su kod nas široko raspostranjene i lako se mogu naći. Proizvodi od njih najčešće se zajednički zovu biopreparati, a pripremaju se u različitim oblicima, kao čaj, uvarak, macerat, fermentisani ekstrakt…
Fermentisani ekstrakt nastaje kada se, najbolje sveži, ali mogu da se koriste i suvi biljni delovi, preliju hladnom vodom i ostave napolju, u prošaranoj hladovini, sve dok ne započne vrenje. Masa se u toku 7 do 12 dana povremeno meša. Fermentacija je završena kada biljni delovi padnu na dno posude, a tečnost se izbistri. Ekstrakt se obavezno pre tretiranja biljaka razređuje vodom, najčešće u odnosu jedan deo ekstrakta i 10, 20 ili 50 delova vode.
Macerat se dobija tako što se isitnjeni delovi biljke preliju hladnom vodom, najbolje kišnicom, i ostave da odstoje 24 časa. Macerat se zatim procedi i tečnost odmah koristi.