Насловна ВЕСТИ Da li je moguće udvostručiti proizvodnju krompira za 10 godina?

Da li je moguće udvostručiti proizvodnju krompira za 10 godina?

461

Krompir je izuzetno važna namirnica koja može dati veći doprinos prehrambenoj sigurnosti. Generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu FAO Kju Dong je u svom govoru na 11. Svetskom kongresu krompira WPC, koji se još danas održava u Dablinu, istakao da bi se ukupna proizvodnja useva mogla udvostručiti u narednoj deceniji. On je dobro upućen u njegovu globalnu važnost, jer je u svojoj karijeri pomagao u organizaciji WPC 2015. u Kini i bio sekretar Međunarodnog centra za krompir.

Povećanje površina i prinosa

Ova vrsta povrća je treća po važnosti prehrambena kultura na svetu i redovno ga konzumiraju milijarde ljudi. Možemo reći da je visokovredna namirnica koja sprečava glad i neuhranjenost. Sadrži zdrave ugljenohidrate s niskim procentom masti i visokim sadržajem vlakana, a bogat je antioksidansima i hranjivim materijama. Istovremeno izaziva manji efekat staklene bašte u poređenju sa drugim glavnim usevima i pruža prihod malim proizvođačima.

U 2020. godini je uzgajan na više od 20 miliona hektara u 150 država, a globalna proizvodnja je iznosila 359 miliona tona.

– Krompir će postati jedan od useva sa prednostima u globalnom sistemu prehrambene sigurnosti kada prinos drugih žitarica bude blizu granice – rekao je Dong.

Naveo je da se povećanjem prinosa i korišćenjem površina gde se tradicionalno uzgaja, proizvodnja može povećati na 500 miliona tona do 2025. godine i 750 miliona tona do 2030.

Dok proizvodnja opada u Evropi i Severnoj Americi, regije s najbržim rastom su Azija i Afrika. Generalni direktor je pozvao više partnera da pomognu u poboljšanju poljoprivredno-prehrambenih sistema ove ratarske kulture na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou.

Visokovredna namirnica

Napomenuta je važnost krompira za zapošljavanja na selu i ponude hranljive namirnice. Kju je pozvao na povećanje podrške genetskim poboljšanjima i kraćim ciklusima uzgoja za pojedine sorte, kao i na potencijalnu vrednost bezvirusnog sadnog materijala.

Više od 7.000 različitih autohtonih sorti i divljih srodnika sačuvala je banka gena Međunarodnog centra za krompir u Limi, u Peruu. To znači da imaju sorte koje raspolažu različitim osobinama, uključujući sposobnost prilagođavanja različitim proizvodnim okruženjima i otpornosti na razne štetočine i bolesti, prenosi portal Agroklub.

Relativno niski zahtevi za prirodnim resursima čine ga važnom prehrambenom kulturom za preživljavanje tokom gladi i pomoći u katastrofama. Kju je rekao da se u Kini krompir smatra preferiranom kulturom za povećanje prihoda i smanjenje siromaštva.

Izvor: Agroklub