Насловна РАЗНО Mesni delikatesi ZZ „Mrkšićevi salaši“ uskoro iz novog pogona

Mesni delikatesi ZZ „Mrkšićevi salaši“ uskoro iz novog pogona

424

Sve je spremno za početak rada novog pogona za preradu mesa u Zemljoradničkoj zadruzi „Mrkšićevi salaši“ iz Srpskog Itebeja u šta su se uverili i članovi Društva agrarnih novinara zahvaljujući zajedničkim aktivnostima sa Zadružnim savezom Vojvodine pod nazivom „U poseti vojvođanskim zadrugama“.

Kako kaže direktor ove zadruge Vojislav Mrkšić, reč je o novom i najsavremenijem objektu za preradu mesa u Srbiji i regionu, koji se prostire na 8.000 kvadratnih metara i sadrži svu potrebnu ifrastrukturu, počev od garderoba pa do ekspedicija za isporuku gotovih proizvoda.

– Pre tri godine započeli smo projektovanje ovog objekta, a pre dve godine smo počeli i izgradnju. Zajedno s opremanjem, investicija je sada već premašila sedam miliona evra. Zadesilo nas je ovo teško vreme, ali smo imali sreću da smo izbegli poskupljenja građevinskih materijala i opreme. Za samu investiciju nismo imali podršku države, ali smo po pravu prvenstva dobili 500 hektara poljoprivrednog zemljišta u zakup na period od 30 godina. Preko Ministarstva za brigu o selu ostvarili smo pravo na bespovratna sredstva, namenjena kupovini opreme. U odnosu na vrednost investicije to je zaista malo, kaže naš domaćin.

Vojislav Mrkšić

Samo domaće i sveže meso za preradu

– Kapacitet ovog objekta je oko 20 tona što punjenih, što kačenih polutrajnih gotovih proizvoda u smeni. To znači da jedna smena može da preradi 300 tovljenika. Pogon je opremljen najsavremenijom opremom, novim i modernim mašinama, što omogoćava strogu kontrolu i bezbednu proizvodnju. Planiramo da u narednoj fazi počnemo proizvodnju i fermentisane i konzervirane hrane, kazao je Mrkšić.

A da je naziv ove posete novinara „Predstavljanje novog pogona za preradu mesa – 100% domaće iz Mrkšićevih salaša“ i adekvatan, naš domaćin je potkrepio podatkom da su tovljenici i junad sa domaćih farmi. To je razlog zbog kojeg se meso i mesne prerađevine ove zadruge prepoznaju na tržištu, te se u zadružne maloprodajne objekte, a ima ih 21 širom Vojvodine, kupci uvek vraćaju. Plan je da bar 50 odsto proizvodnje bude plasiran kroz vlastite prodavnice, a da bi se taj procenat dostigao, potrebno je da ih ukupno bude 40.

Stabilni ugovori s tovljačima čuvaju stočni fond

Kako kaže direktor ZZ „Mrkšićevi salaši“ sa svojim dobavljačima stoke ova zadruga ima višegodišnje stabilne ugovore koji se zanivaju na korektnom međusobnom odnosu. Isplata je redovna, a višu otkupnu cenu tovljači mogu postići odličnim kvalitetom stoke, što se ovde i prepoznaje. Kvalitet se prati na liniji klanja. Sem toga, zadružni vetrinar posećuje farme s kojima zadruga sarađuje i prati genetski potencijal stoke, ishranu i lečenje.

– Za sada nemamo problem sa količinom stoke, a ono što će se neminovno desiti jeste rast cena. Poslednja nabavka bila je po ceni od 170 dinara plus PDV za kilogram žive mere tovljenika, a već od ponedeljka se očekuje otkupna cena od 200 dinara plus PDV. To je sasvim normalno, žitarice su poskupele kao i druge sirovine koje su sastavni deo stočne hrane. Kilogram žive mere junetine je od 2,7 pa i više evra po kilogramu.

Pogoni spremni za preradu

 „Mrkšićevi salaši“ sem prerade mesa, imaju i pekaru čiji kapacitet je 2.000 vekni na sat, a u portfolio se, sem hleba, ubrajaju i bela i lisnata peciva. Celokupni koncept zaokružen je ugostiteljskim objektom.

Investicije su neophodne i u teškim vremenima

  • Od svih zadruga u Srbiji „Mrkšićevi salaši“ imaju najveći broj zaposlenih i može se reći da zadruga zapošljava celo selo – kaže predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj. – Druga specifičnost je zaokružen ciklus proizvodnje kroz pekarstvo i mesne proizvode. Finalni proizvodi plasirani su kroz vlastitu maloprodajnu mrežu. Zbog svega ovoga pričamo o izuzetno kvalitetnom primeru iz prakse koji pokazuje kako se od primarne proizvodnje može stići do gotovog proizvoda, kaže predsednica ZSV.

A svoju budućnost u Srpskom Itebeju video je i glavni tehnolog Goran Zorić koji je iz Jagodine došao u Banat. Kaže da je pravo zadovoljstvo raditi sa edukovanim radnicima. Sa njihovim kvalifikacijama i nasavremenijom opremom rezultati ne mogu izostati.

Piše: Jasna Bajšanski