Насловна РАЗНО Svi mirisi novog života

Svi mirisi novog života

513

Sumorni oblaci polako se povlače pred sunčevim zracima, koji lagano zagrevaju još pomalo promrzlu zemlju, isušuju barice, razlistavaju jesenas posejano povrće i vuku životne sokove do vrha svakog letorasta na voćkama i vinovoj lozi… I, eto paorima pune ruke posla. Valja požuriti i stići prirodu, obraditi, pođubriti, posejati, posaditi, nahraniti vredne pčelice ako još nema dovoljno otvorenih cvetića…

Voćnjak

Mart je idealan mesec za podizanje novih zasada, matičnjaka i podloga.

Malinjake i kupinjake koje je zaobišlo jesenje orezivanje sada treba „uvesti u red“. Izbacuju se svi polomljeni i netipični letorasti, a oni kvalitetni vezuju se za žicu da ih prolećni vetrovi ne bi izlomili. Po istom pravilu orezuju se i ribizla, ogrozd i ostalo sitno, jagodasto voće.

Jagode treba orezati. Izbacuju se suvi listovi i oslobađa se mesto za mlade, zdrave, provetrava se prostor oko bokorčića.

Ovo je najpovoljniji mesec za prekalemljivanje i podmlađivanje voćaka. Prekalemljivanje se radi i u slučajevima kada se u zasad želi uneti sorta koja je bolji oprašivač.

Pčelinjak

Već od kraja marta matica počinje da polaže jaja za pčele koje će učestvovati u bagremovoj paši, te je vrlo važno da ih je što više.

Treba obaviti prvu prolećnu zaštitu od varoe.

U košnicama u kojima je saće dotrajalo, valja ga zameniti novim.

Povrtnjak

Čim se zemljište prosuši, treba započeti pripremu parcela, leja, okućnice za novu setvu-sadnju.

U martu počinje setva, ali ne seje se svo povrće istovremeno. Seje se po dekadama. U prvoj dekadi seju se blitva, luk, spanać, grašak, šargarepa, zelena salata, celer i čičoka. U drugoj dekadi, odnosno, u drugoj polovini ovog meseca trebalo bi da se poseju celer, ako već nije posejan početkom meseca, rotkvice, mirođija, peršun, paštrnak. U trećoj dekadi idealno vreme je za setvu kupusa, kelja i kelerabe.

U ovom mesecu seje se rasad za rasađivanje na otvoreno polje. Seju se prokelj, brokoli, karfiol, kupus, krastavci, paradajz, paprika, lubenica, dinja i patlidžan.

Zelenilo

Ovaj mesec je rezervisan za sadnju i orezivanje ruža, orezivanje hortenzije, žive ograde, višegodišnjeg ukrasnog grmlja i negu perena.

Crnogorično grmlje orezuje se veoma malo, potrebno je izbaciti slomljene i bolesne, kao i grane koje smetaju drugim biljkama.

Belogorično grmlje koje cveta u proleće, kao što su forzicija ili žutilovka – Forsythia x intermedia,japanska dunjaChaenomeles japonica,tamariks – Tamarix terandai drugi, ne orezuje se pre cvetanja.

Travnjak treba ograbiti, može malo grublje, da se razbije pokorica i uništi mahovina, ako je ima.

Stari i zapušteni grmovi podmlađuju se dok biljka miruje, tako što se odrežu sve grane na 5 cm od zemlje. To će podstaći rast novih izdanaka koji će cvetati tek sledećeg leta.

Vinograd

U vinograde treba uneti organsko i mineralno đubrivo i zemljište obraditi.

Čim se ukaže lep dan bez vetra i kiše „majstori“ kreću u vinograd da poprave naslone, zategnu žice…

Lekovito i začinsko bilje

Koji dan posle jagorčevine prispevaju kopriva, maslačak, ljubičica, pirevina, zubača, podbel, repušina, vodopija, vekija bedrenika…

U ovom periodu kora krušine je najlekovitija, pa je treba pažljivo guliti i osušiti.

Mogu se sakupljati i iglice i pupoljci ariša.

Lekoviti sok breze, kao i mlade listove takođe treba prikupiti, osušiti i sačuvati.

Gljive

U listopadnim šumama, ispod opalog lišća vredni i uporni sakupljači mogu pronaći martovku.

Pojavljuju se i smrčci, najkvalitetnije prolećne gljive.

U martu se sakupljaju lekovite gljive. Kod nas su to najčešće ganoderma lucidum, ganoderma aplanatum, brezova guba, borov trud, ćuranov rep…