Насловна ВЕСТИ2 Novi slučaj ptičjeg gripa u Vukovarsko-sremskoj županiji

Novi slučaj ptičjeg gripa u Vukovarsko-sremskoj županiji

453

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede izvestilo je o novom slučaju ptičjeg gripa kod divljih ptica u Vukovarsko-sremskoj županiji.

Visokopatogena influenca ptica (VPIP), podtipa H5N1, nastavlja da cirkuliše ove godine u populaciji divljih ptica na području Hrvatske, a najnoviji slučaj je potvrđen 21. februara u uzorku uginulih crvenokljunih labudova sa područja Vukovarsko-sremske županije, na reci Biđ, opština Ivankovo, navodi se u saopštenju, a prenosi Hina.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i nastavak cirkulacije virusa influence ptica u populaciji divljih ptica u Hrvatskoj, iz Ministarstva ističu važnost pridržavanja svih naredbom utvrđenih mera za sprečavanje pojave i širenja ptičjeg gripa.

Takođe apeluju na sve koji gaje živinu da, bez obzira na broj ptica koje imaju, obavezno prijave nadležnoj veterinarskoj organizaciji svaku promenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, počev od smanjenja proizvodnje, smanjenja unosa hrane i/ili vode do uginuća peradi i ptica koje drže u zatvorenim objektima.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay