Насловна ВЕСТИ2 Čuvari stare sorte seduše

Čuvari stare sorte seduše

510

Priča o vinariji “Šijački” iz Banoštora, jednoj od deset registrovanih vinarija u ovom selu, zapravo je priča o porodici koja se već četiri generacije brine o svojim vinogradima i pravi autentična vina po kojima su postali poznati od Kanjiže do Pirota.

Osim toga, vinarija “Šijački” je jedina na svetu koja gaji i pravi vino od seduše – autohtone sorte grožđa koja se prvi put u zapisima pominje krajem 18. veka. Ova sorta je bila zastupljena u uskom lokalnom području Srema na granici sa Hrvatskom i nekada je bila poznata pod imenom sremska zelenika crna.

Ivana Šijački Majoroši ispričala je da je priča o seduši specifična zbog emocija koje nosi sa sobom, a počinje sa bakom Ljubicom koja se udala u porodicu Šijački uprkos upozorenjima majke da u toj porodici ima puno da se radi, pogotovu u vinogradu.

– Baka je inače bila alergična na alkohol i nije pila vino, ali je skoro ceo svoj radni vek provela u vinogradu. Upravo njena uporna priča o jednoj sorti navela je mog pokojnog oca da se upusti u desetogodišnju avanturu spasavanja seduše od nestajanja. Sorta je bila skoro istrebljena, jer je vinograd bio toliko star da nije zadovoljavao osnovne potrebe i trebao se zasaditi novi. U jednom trenutku otac je odlučio da počne da gaji sedušu i stare vinograde je obnavljao, kalemio i umnožavao celu jednu deceniju. Tek 2016. godine, vinograd je bio spreman za svoju prvu berbu. Prvi vinograd pod ovom sortom posađen je na zemlji koju je baka svojevremeno donela u miraz, a baki u čast, naše komercijalno vino na etiketi nosi njen lik. Sada sedušu imamo na svega pola hektara, ali to je dovoljno da proizvodimo komercijalno vino, oko 2.000 do 2.500 boca godišnje. Seduša je veoma bujna i osetljiva sorta koja zahteva redukciju roda kako bi u vinu pokazala svoj maksimum. Ona daje vina izrazito voćnog karaktera, umerenog intenziteta i odlične svežine. Osim mirisa trešnje, ringlova, šljive i crvenog voća, primetne su i cvetne note, kao i mineralno – zemljani karakter. Iako je umerene punoće, vino ima čvrstu strukturu, fine tanine i dobre, umerene kiseline – ovako priča o vinu proizvedenom od sorte seduša Ivana Šijački Majoroši, četvrta generacija u porodici u ovom poslu, koja je završila Tehnološki fakultet u Novom Sadu i diplomirala na tehnologiji vina, kako bi mogla da se posveti ovom porodičnom poslu.

Ivana zajedno sa bratom Milenkom, koji je studirao na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, smer voćarstvo i vinogradarstvo, danas vodi ovaj porodični biznis u kome je zadužena za proizvodnju vina i njegovo prezentovanje, dok je bratov deo posla briga o vinogradima.

Izvor: Sremske novine

Foto: Pixabay