Насловна ВЕСТИ Mediteranske sardine „izgubile“ i na dužini i na težini

Mediteranske sardine „izgubile“ i na dužini i na težini

310

Francuski naučnici su rešili misteriju zašto su sardine na Mediteranu sve manje, odnosno gube oko dve trećine svoje telesne težine i žive kraće nego pre 20 godina.

Istraživanje francuskog Instituta za istraživanje mora (Ifremer) dokazalo je da se u deset godina ova vrsta riba u proseku smanjila sa 15 na 11 centimetara, a njena prosečna težina pala sa 30 na 10 grama, što smanjuje njihovu komercijalnu vrednost. Ove su ribe bitne karike u hranidbenom lancu okeana, ali i jedne od najčešće ulovljenih na svetu.

Svetom kruže brojne teorije poput toga da je porastao broj grabljivica koji se hrane njima, da je za to kriv prekomerni izlov, ali i razne epizootske bolesti. Ali, biolozi sa ovog Instituta su otkrili da su sardine sve manje zbog proređenih mikroalgi, inače njihovog glavnog izvora hrane. I one su manje veličine i manje hranljive nego pre, istakli su naučnici.

Analizirali su podatke u Lionskom zalivu kako bi mogli objasniti pad kvaliteta planktona.

„Satelitske slike jasno pokazuju pad količine mikroalgi za 15 odsto sredinom 2000-ih. To je vreme kada smo počeli da opažamo i smanjenje veličine sardine“, pojasnio je Žan – Mark Frometin, istraživač Ifremera.

Upravo to je uzrokovalo da sardine, ali i inćuni dobijaju manje energije iz hrane. Alge su se promenile zbog poremećaja u životnoj sredini, a iz francuskog instituta napominju da se smanjio unos hranljivih materija iz reke Rone. Takođe, temperatura mora je usled klimatskih promena porasla za pola stepena.

Osim praćenja u prirodnoj sredini, naučnici su uspeli da izvedu i eksperiment u kontrolisanom okruženju. Testiranja na 450 sardina u akvarijumima potvrdila su pretpostavku da promena kod algi utiče na veličinu ribe.

Da ove poznate plave ribe žive sve kraće dokazuju podaci da u delu Mediterana kojeg su istraživali nije pronađena nijedna starija od dve godine.

Inače, ova sitna riba izuzetno je bogata belančevinama, omega-3 kiselinama kao i vitaminima B i D, zbog čega je smatraju „superhranom“ za srce i mozak.

Izvor: Agroklub

Foto: Pixabay