Насловна ВЕСТИ Lemeški kulen Ištvana Sevalda „Odličan bački proizvod“

Lemeški kulen Ištvana Sevalda „Odličan bački proizvod“

504

Ištvan Sevald iz Svetozara Miletića na takmičenju u Baji osvojio je za svoj proizvod-lemeški kulen priznanje „Odličan bački proizvod“. To je osmi put da Sevald osvaja ovo priznanje za kvalitet, javlja RTV.   

Deo nagrade je i logo Odličan bački proizvod koji Sevald sad može stavitu na svoj lemeški kulen.

Ištvan Sevald član je Udruženja lemeški kulen, koje okuplja proizvođače ovog proizvoda koji nosi oznaku proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom. Udruženje je osnovano 2006. godine, a jedan od ciljeva bio je okupljanje proizvođača kulena.

Godišnje se u Svetozaru Miletiću proizvede oko 10 tona lemeškog kulena. Nekoliko je mladih proizvođača, pa se proizvodnja iz godine u godinu povećava.

Svetozar Miletić je selo koje je udaljeno 12 km od Sombora, na putu prema Subotici. Njegovi stanovnici ga od milja zovu Lemeš, iako se nikako zvanično tako nije zvao, ali se naziv odomaćio, pa otud naziv „lemeški kulen“ za specijalitet koji se pravi od prvoklasnog svinjskog mesa.

– Nema podataka ko i kada ga je prvi osmislio i napravio, ali se receptura kako izrade tako i čuvanja — nege kulena prenosila sa generacije na generaciju. Ono što se sigurno zna jeste, da se pre pojave mašina za mlevenje, meso sitnilo nožem i nakon toga su dodavani začini i pristupalo se punjenju. Danas se meso melje mašinama za mlevenje, a ostatak postupka izrade i čuvanja kulena je nepromenjen kažu u ovom udruženju.

Paprika jeste glavni začin. Lemešani su, kao uostalom i drugi stanovnici Panonske nizije, odavno ovladali veštinom uzgoja ove biljke. Za izradu se koristi crvena tzv. industrijska paprika za mlevenje. Kvalitet samlevene paprike je jedan od najbitnijih faktora u izradi kulena, tako da se ovome sastojku poklanja posebna pažnja. Za izradu Lemeškog kulena nije dovoljan uobičajeni standard koji se poštuje pri proizvodnji mlevene paprike. Ona mora biti, možemo slobodno reći, ekstra klasa, u punom smislu navedenoga.

– Čuvanje i nega proizvoda za vreme zrenja je takođe značajan segment u proizvodnom procesu koji je presudan u dobijanju krajnjeg ukusa koji ume očarati sve naše goste. Oni koji su nam bili i probali ga, dolaze nam opet, a Vi koji još niste otkrijte zašto se u Lemešu uvek traži — kulen više! – navode u udruženju.

D. J.

Foto: Lemeški kulen