Pihtije
Hladno vreme zahteva jaku hranu. Pihtije su upravo takva vrsta jela: ukusne, sočne i kalorične.
Spremaju se lako, a jedu u slast.
Vremenom su prerasle u jedan od najpoznatijih srpskih tradicionalnih specijaliteta.
Pihtije su omiljeno jelo na slavama, ali i na raznim drugim svečanostima. Obično se služe kao predjelo.
Priprema:
Sastojke potopiti u veliku šerpu, posoliti, dodati biber i naliti vodom. Kuvati 6 sati. Procediti. Meso otkostiti, kožuru iseći na kockice. U supu dodati naseckani beli luk.
Ukoliko želite da napravite malo drugačije pihtije, u kalup na dno staviti mlevene paprike i naliti pihtije. Kad se stisnu, okrenutih ih i istresti, tako da crveni deo bude odgore.
Iseći na šnite.
Za narandžastu boju postupak je isti, samo što na dno treba staviti obarenu i na kolutove iseckanu šargarepu. Za zelenu koristiti peršun.
Potrebno je:
meso
kosti
uši, papci, repovi
so, biber
beli luk
Prasetina bajadera
U ovoj našoj Srbiji gotovo je nezamislivo da neko nije probao prasetinu, jagnjetinu ili jaretinu s ražnja.
Svakako nas je privukao miris ovog ukusnog pečenja.
Ali, ne mora da bude pečeno na ražnju. Možemo i sami da ga pripremimo i serviramo na
drugačiji način.
Kao kolač u kocke.
I tako dobijemo bajaderu.
Priprema:
Prasetinu osoliti i staviti u tepsiju s malo ulja i vode.
Zatvoriti pek papirom i odgore uviti u alu foliju.
Peći 4 sata na 1700C.
Ispečeno meso raskostiti i poređati u tepsiju tako da kožura bude dole. Pokriti folijom i pritisnuti nečim teškim par sati, najbolje preko noći. Seći u komade nalik na bajaderu.
Potrebno je:
prasetina
so
ulje
Srbijanski brodet
Brodet je tradicionalno dalmatinsko i primorsko jelo koje se priprema od ribljeg mesa, nalivenog tečnošću, a odlikuje ga krajnja jednostavnost u pripremi i začinjavanju.
Služi se uz gusto kuvanu palentu. Brodet ili brudet je narodno jelo ribara. U prvo vreme brodet je bio jelo siromašnih koje se pravilo od ostataka ribe, ali, kako se vremenom usavršavao i u njega ulazila sve kvalitetnija riba, postao je gastronomski specijalitet i za bogate. Ne postoji precizan recept za brodet jer se može praviti od nekoliko vrsta ribe. Pri spremanju brodet samo blago promešati.
I zato vam predlažemo brodet našeg kraja i rečne ribe… vredi uloženog truda.
Priprema:
Ribu očistiti i iseći na komade. U dublju
posudu sipati ulje
i iseckani luk pa dinstati uz neprestano mešanje. Dodati
začine i lovorov list.
Poređati komade
ribe, sipati vinsko sirće i vodu da sve
ogrezne.
Kuvati na laganoj
vatri uz blago drmanje šerpe oko 2 sata.
Gotovo je kada ostane minimalno tečnosti. Služiti toplo
uz prilog po želji.
Potrebno je:
1kg očišćenog šarana, isečenog na komade
5 glavica crnog luka
3 čena belog luka
so, biljni začin, biber, kurkuma
lovorov list
ulje
2,5 dcl vinskog sirćeta
Voda
Princes krofne
Kao što im i ime govori, princes krofne su pravi kraljevski kolač. Kada krenete s pripremom, pratite tri „zlatna“ pravila profesionalnih poslastičara i kuvara. Prvo pravilo je da se obavezno držite spiska i količine sastojaka. Drugo pravilo je možda i važnije – nikada ne otvarajte rernu dok se peku. Nikada! Treće je da, pre nego što krofne istisnete na papir za pečenje, pokvasite papir. Zašto? Jaja su važan sastojak princes krofni, a da bi omogućila testu da naraste, potrebna im je vlažna sredina. Na taj način se testo neće osušiti i zagoreti.
Potrebno je:
Testo
1,5 dcl ulja
2 dcl vode
160 g brašna
4 jajeta
Fil
1 l mleka
5 jaja
8 kašika šećera
8 kašika brašna
vanila
½ l slatke pavlake
Priprema:
Vodu i ulje sjediniti i prokuvati. U vrelo dodati brašno dok se ne zgusne i skloniti sa šporeta. U ohlađeno dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom na najvećoj brzini.
Zagrejati pećnicu na 2000C. Staviti testo u kesu za filovanje. Istiskivati testo veličine oraha na pek papir i peći
15 minuta. Ohlađene krofne seći na pola i filovati.
Mleko staviti u šerpu da prokuva.
Odvojiti deo, otprilike 3 dcl. Izmešati žumanca i šećer,
dodati vanilu i brašno. Dobro sjediniti i dodati odvojeno mleko. U vrelo mleko umešati smesu i kuvati dok se ne zgusne.
U vruć fil dodati sneg od belanaca i ostaviti da se ohladi. Staviti fil u kesu za filovanje pa puniti krofne.
Ulupati slatku pavlaku i dekorativno je postaviti na fil.
Staviti poklopac od krofne i posuti šećerom u prahu.