Насловна НАЈАВЕ Pitanja čitalaca: Da li su autohtone sorte otpornije

Pitanja čitalaca: Da li su autohtone sorte otpornije

615
Фото: Pixabay

Odgovara: prof. dr Zoran Keserović

Imam stare autohtone jabuke: kolačaru, krstovaču, bihorku, šumatovku, zeleniku, budimku i kožaru, a posedujem i otpornu ns 25/83, topaz, enterprajz, revenu i goldraš. Boja lista autohtonih je mnogo zelenija i lepša, nego otpornih, goldraš je osetljiva na pepelnicu i to mi je veliki problem. Primetio sam da su, iako sam isto tretirao autohtone i otporne sorte, autohtone sorte otpornije, zdravije.

Slažem se sa čitaocem da su naše autohtone sorte jabuke, pogotovu šumatovka, bihorka, krstovača i zelenika daleko otpornije na patogene u odnosu na novostvorene sorte jabuke, jer su se one već aklimatizovale na naše agroekološke uslove i stvorile jedan odbrambeni mehanizam prema patogenima. Ne zaboravite da se kožara i kolačara gaje na okućnicama na većim nademorskim visinama u okolini Arilja i Ivanjice i da na sejancu nekada mogu roditi i preko 500 kg po stablu, a zabeležen je rekord i do 1.000 kilograma. Koncentrat od budimke je jedan od najboljih.