Насловна ПРЕПОРУЧЕНО Umorna priroda priprema se za zimski san

Umorna priroda priprema se za zimski san

321

Jesen je već zagazila u voćnjake, bašte, vinograde… Priroda se polako priprema za zimski san. U šupe i ostave je sakupljeno sve što je proizvedeno ove godine. Nesortirane plodove valja pregledati i rasporediti po vrsti, kvalitetu, nameni… Neiskorišćeni ostaci voća u rukama veštih domaćica pretvaraju se u ukusne kompote i pekmeze.

Voćnjak

Ostalo je da se oberu dunje i mušmule koje na granama mogu da ostanu i do kraja ovog meseca.

U voćnjacima valja započeti „veliko spremanje“. Sve suve grane, opalo lišće, opale plodove, kao i one koje su ostali smežurani i sasušeni na stablima, potrebno je sakupiti i ukloniti iz voćnjaka, jer privlače glodare i štetočine.

Vreme je i za đubrenje voćnjaka, pre svega stajnjakom, ali i određenim formulacijama mineralnog đubriva.

Pravo je vreme za sadnju novih voćaka u već iskopane i nađubrene jamiće.

Povrtnjak

U povrtnjaku nastaviti sejanje spanaća, rotkvica i salate za proleće. Ovo povrće se može sejati i u plasteniku za zimsku potrošnju.

Zavisno od sorte, u ovom mesecu se seče kupus i stavlja u burad ili iznosi na tržište.

Korenasto povrće, koje se uvek ubira na kraju, sada valja povaditi.

Vinograd

U vinogradu se već krajem oktobra može započeti zagrtanje mladih čokota.

Vinogradarima je ovaj mesec „rezervisan“ za popunu praznih mesta, vađenje osušene i oštećene loze. Takođe, priprema se teren za podizanje mladog zasada.

Vinari su još malo pa stigli do svog cilja. Fermentacija belih vina privodi se kraju pa ih valja sumporisati. Pravilo je da se za svaki hektolitar doda po 10g vinobrana i ostavi petnaestak dana. Kada taj period prođe, vino se može pretakati.

Pčelinjak

U oktobru treba zazimiti pčele i nastaviti sve poslove na pčelinjaku koje su pčelari započeli u septembru.

Lekovito i začinsko bilje

Sada treba vaditi koren odoljena, lincure, sladića, iđirota, gladiševine, belog sleza, pirevine i omana.

Gljive

U ovom mesecu za branje pristižu dedovi, lisičarke, crne trube, modrikače, ukusne panjevčice, šampinjoni, šumsko pile, jablanovače – delikates s panjeva.

Zelenilo

Posebnu pažnju potrebno je posvetiti travnjaku. Da bi travnati tepih i s proleća bio zelen i gust, valjalo bi prvo s njega ukloniti korov i opalo lišće. Sredina oktobra je vreme za poslednju kosidbu i setvu trave na „ćelavim“ delovima travnjaka, kako bi mlade biljke imale dovoljno vremena da izniknu pre zime.

Vreme je i za presađivanje starijih i sadnju novih ruža, da bi se ukorenile pre zime.