Насловна РАЗНО Spasio lane od čopora, pa ga othranio na cuclu

Spasio lane od čopora, pa ga othranio na cuclu

298

Boško Jelić iz Debelje spasao je pre dva meseca mladunče srne, koje ga sada u stopu prati po imanju, u brdima iznad sela. Lane se toliko „vezalo“ za njega, da mora da se iskrada iz kuće kada krene poslom u obližnju Novu Varoš.

Mladunče srne Jelić je našao u blizini kolibe na Rudinama, i sa suprugom Slađanom othranio ga mlekom iz flašice, na cuclu. Sada mu je dnevni obrok oko litar i po mleka. Počeo je i da birka travke oko kolibe i po vrtu, a poslastica mu je list cvekle.

-Šeta slobodno po imanju, ode i po 100 do 200 metara od kuće, ali odmah dotrči čim uzmem cuclu u ruke. Povremeno brsti i list lipe, voli da se zasladi i kašičicom meda, dok mu je mleko i dalje najomiljenija hrana. Prvim nestašlucima pokazuje da liči na daleku sabraću jarčeve – priča Jelić.

Lane je dobilo ime Jelenko, a u kuću Jelića stiglo je početkom juna. Jelenko je bio toliko mali da je mogao da stane u Boškovu šaku, a kako se pretopostavlja srna ga je okotila sa zakašnjenjem od 30 do 45 dana od vremena u kome mladunce donose na svet .

-Pronašao sam ga na stotinak metara ispod koliba, nakon što mu je majka pobegle pred kerovima u šumu. Pokušao sam par sati kasnije da ga vratim ali ga majka više nije htela, ili se nije vraćala da proveri šta joj je sa mladuncom. Zbog toga sam ga predveče opet doneo kući, i od tada ja i supruga brinemo o njemu kao da nam je dete. Bio je manji od rukavice, nije imao ni kilogram težine. Dok nije ojačao, noću smo se budili po dva tri puta da bi ga hranili- priča Jelić.

Jelenko je miljenik zaseoka na Rudinama. Jelići ovde leti izgone stoku na pašu, dok zimuju u porodičnoj kući u centru sela.  Jelića kolibe su inače najmlađi zaseok u čitavom kraju, jer u četiri kuće ima 16 mališana, a nedaleko još petoro dece.

-Dok mene prati u stopu, od štale do ograde, vrta i kolibe, prema drugima je još uvek nepoverljiv. Stidi se i krije čak i od dece iz zaseoka, koja često svrate u naše dvorište kako bi se s njim igrala – kaže Jelić.

Kućica u kojoj provodi noći već mu je mala, pa Boško mora da pravi novo sklonište za Jelenka. U strahuje je da mu psi lutalice koje često krstare planinom ne rastrgnu ljubimca, zbog čega ga ne pusta daleko od kuće.

-Toliko sam se vezao za njega, da ga ne bi dao nizašta na svetu. Tražili su ga iz jednog etno-sela da im bude zabava za posetioce, ali sam odbio ponudu. Od mene će u goru, po zovu divljine, kada iduće godine u avgustu počne parenje. Nadam se da će nakon toga bar po nekada svratiti u goste- kaže Jelić.  

Željko Dulanović