Svadbarski kupus
Svadbarski kupus je jelo Šumadije, ali je popularno i u ostalim delovima Srbije. Ime mu asocira na svadbe, svečanosti, turističke manifestacije i vašare. Ovo jelo se preko tih slavlja proširilo i kuva se u celoj zemlji. Najčešće i najbolje je kada se priprema i krčka u zemljanom loncu, a kasnije poslužuje u malim zemljanim posudama. Kad se tako servira postaje ozbiljan gastronomski zahvat jer kiseli kupus, proteini, masnoće i začini prave dobitnu kombinaciju za gurmane. Kad počne da se jede, uživaju sva čula i najveći problem je kad bi trebalo da se prestane.
Sastojci
3 osrednje glavice kiselog kupusa
2 suve svinjske kolenice
½ kg suvih svinjskih rebara
½ kg suve slanine
½ kg goveđeg mesa
½ kg ovčijeg mesa
¼ kg svinjske masti
½ kg crnog luka
3 glavice belog luka
Biber, so, lovorov list, aleva paprika– po potrebi
Priprema
Pre slaganja mesa, zemljani lonac u kojem će se pripremati svadbarski kupus namaže se iznutra mašću. To je prva preventiva da jelo, koje se priprema obično na žaru, ne zagori. Drugi potez je da se pre slaganja sadržaja svadbarskog kupusa na dno podmazane posude celom površinom stave listovi kupusa. I treći momenat je da meso ide uglavnom u sredinu posude, kako se ne bi zalepilo za zidove lonca. Ukoliko je kupus jako kiseo, potrebno ga je preliti dužim mlazom hladne vode da izađe višak kiseline i soli. Zatim se ređa prvi red glavica kupusa isečenih poprečno na „osmine“. Preliju se iz sipaće kašike ili lončića mašću sa zaprškom od aleve paprike i ostalih začina. Onda se preko toga ređaju iseckani komadi goveđeg i ovčijeg mesa. Ređa se sledeći red kupusa, pa slanina i ponovo zaliva zaprškom. Onda ponovo ide kupus, meso, kolenice u komadima, suva rebra… sve dok ima materijala. Isečeni crni luk i čenovi belog se stavljaju na svaki red. Ukoliko je kupus i dalje kiseo, može da se stavi kašičica vanilin šećera ili kašika kristal šećera i nekoliko lovorovih listova. Dolije se tople vode, otprilike trećina posude, jer će kupus i meso pustiti sok i – sve se pokrije listovima kupusa. Stavlja se na jaču vatru dok ne provri, a onda na laganu vatru ili žar da se krčka oko četiri sata, a iskusni kuvari koji pripremaju i druga jela, drže svadbarski kupus na umerenom žaru i po celu noć.
Kada bude gotov, iz kupusa se vadi lovorov list i razliva se u zemljane posude s mešovitim sadržajem – da bude svih vrsta mesa i dovoljno kupusa i, naravno, malo soka u kojem je kuvan svadbarski kupus. Poslužuje se topao. Tradicionalno se poslužuje s projom, može s belim hlebom i mladim kravljim sirom.
Biftek rolnice u sosu od bundevinih semenki
Prvi pomen reči „biftek” dolazi od anglosaksonskih naroda, koji o bifteku govore kao o steku, stejku,odnosno boun odrescima (odresci sa koskom). Iako je biftek meso koje je veoma popularno, malo ljudi zna da je to ista ona pečenica koju kupujemo, ili kare – koji ima vrlo malo masnoće u mišiću.
Kako biste baš po vašem ukusu dobili biftek, način pripreme se veoma razlikuje. Da bi se upotrebilo za biftek, meso mora biti veoma mekano i nije ga potrebno dugo termički obrađivati. Jasno je da, čim postoji više načina da se priprema biftek, postoje i različiti ukusi gurmana, koji ovaj specijalitet jedu u devet nijansi – od živog do potpuno izgorelog, ili spakovanog u koru kao rolnicu.
Priprema
Izdinstati luk i šargarepu. Kad je skoro gotovo, dodati biftek isečen na kockice i začine po volji. Gotovo skloniti s vatre.
Kore za pitu preseći po dužini na 3 jednaka dela. U svaku koru staviti fil na sredinu i umotati u rolnicu. Peći na zagrejanom ulju dok ne porumeni.
Na ulju propržiti samlevene golice bundeve ili koristiti gotovu esenciju koja se može kupiti, pa dodati 2 dcl neutralne pavlake. Kuvati do željene gustine.
Služiti toplo sa sosom od golice.
Sastojci
150 gr bifteka na sitne kockice
1 veća šargarepa
so, biber, biljni začin
1 crni luk
kore za pitu
1 kašičica golica od bundeve
2 dcl neutralne pavlake
so, biber, ulje
Niške ćufte
U najranija vremena, ćufte su pravljene od ostataka mesa koje je bilo usitnjeno, fino ručno iseckano ili pripremljeno tako da se na kraju od tog mesa može napraviti loptica. Pošto je većina ćufti bila pravljena od ostataka mesa, sigurno se može pretpostaviti da neki od najranijih recepata nisu zabeleženi jer su pripremani za običan i siromašan narod, a ne za vlastelu. Danas postoji milion načina da uživate u ćuftama. Na osnovu vrste jela koje želite da napravite možete imati ćufte u obliku kebaba, ćufte sa testeninom, ćufte u čorbi, ćufte u sendviču, ćufte na vrhu salate ili jednostavno ćufte sa malo sosa. Ne samo da se mogu koristiti različite vrste mesa i ostalih sastojaka za ćufte, već se i kulinarske tehnike mogu razlikovati u velikoj meri. Neki preferiraju pržene, neki grilovane, pečene ili kombinaciju višestrukih tehnika kuvanja. Ćufte su postale toliko popularne da danas svaka kultura ima sopstveni varijetet. Ćufte su i dalje simbol doma i porodice. Zbog jednostavnih, pristupačnih, raznovrsnih i ukusnih aspekata, one mogu biti poželjne i privlačne za svakoga.
Priprema
Iseckati crni i beli luk što sitnije. Pomešati jaja, mleko, prezlu, luk i meso. Dodati začine. Ostaviti u frižideru oko sat vremena. Ugrejati ulje u tiganju, od mesa praviti kuglice (fašir), uvaljati u brašno i ispeći. Ostaviti na papiru da se ocede.
U veći tiganj sipati ulje. Ispečenu i očišćenu papriku iseći na kockice. Očistiti paradajz od ljuske, iseckati na kockice i sve zajedno uz dodatak začina staviti na ulje i pržiti da se spoji oko 20 minuta. Nakon toga u dobijeni sos dodati ispečene fašir šnicle i kuvati još 15 minuta. Gotovo servirati s krompir pireom, ili pirinčem dok je toplo.
Sastojci
1,5 kg sveže paprike babure
1,5 kg mešanog mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 jaje
malo prezle
2 kašike mleka
so, biber, biljni začin
2 paprike
2 paradajza
Ulje
Kolač sa malinama
Kombinacija mekog, sočnog testa pomešana s mlekom neodoljivo podseća na tradicionalni koh, te nas na trenutak zaista može vratiti u detinjstvo, u ono vreme kada se znalo da posle nedeljnog ručka na red dolazi nešto što se dugo čekalo. Neke tradicije i slatke običaje ne treba menjati, te se posle ručka valja zasladiti onako kako vam prija. A onda ipak treba malo dodati onog našeg… i evo novog kolača koji podseća i daje onaj novi šmek sa svežom malinom i lepotom leta i rane jeseni…
Priprema
Odvoje se žumanca i belanca. U žumanca se potom dodaju šećer, brašno, prašak za pecivo, kakao, vanilin šećer i ulje. Sve se dobro izmeša i onda ulupa čvrst sneg od belanaca i lagano sjedini s prethodnom smesom. U tepsiju staviti papir za pečenje i na njega sipa testo. U međuvremenu se zagreje rerna i kolač peče na 200 stepeni Celzijusa oko 20 minuta (dok se ivice ne odvoje).
U malo ugrejanog mleka razmute se šećer i vanilin šećer i to se doda u ostatak hladnog mleka. Vruće pečeno testo, izvađeno iz rerne prelije se sa prethodnom masom i ostavi da se sve dobro ohladi i kolač upije upije mleko. Onda se preko kore premaže ulupana slatka pavlaka, a na nju se poređaju maline. Najbolje je da se kolač poslužuje dan posle pripreme.
Sastojci za kolač
½ kg svežih malina
4 jajeta
12 supenih kašika brašna
12 supenih kašika šećera
1 prašak za pecivo
1 kesica vanilin šećera
3 kašike kakaoa
12 supenih kašika ulja
za preliv
¾ l mleka
12 supenih kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
½ l slatke pavlake