Насловна ВЕСТИ Kukuruz šećerac bere se u Glogonju pre povrća

Kukuruz šećerac bere se u Glogonju pre povrća

207

Povrtari iz sela Glogonj kod Pančeva poznati su najviše po proizvodnji mladog krompira i kupusa, ali sve više se gaji i kukuruz šećerac. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, ove godine će zaraditi samo oni koji su imali kvalitetno seme i redovno su zalivali.

Predrag Veljković iz Glogonja proizvodi kukuruz šećerac poslednjih desetak godina. Sa jedne njive je već obran i prodat, jer je to bila rana sorta, a na drugoj je upravo stigao za branje. Kaže da je zadovoljan rodom, ali za to je zaslužno kvalitetno seme, i mnogo rada i ulaganja, naročito zbog letnje suše.

„Bilo je prvo hladno, nije mogao da niče, odužila se vegetacija, loš start je bio. A sad je suša, i dan danas, mora po dva tri puta da se zaliva u toku dana“, kaže povrtar Predrag Veljković.

Predrag gaji nekoliko vrsta povrća, trenutno još kupus i karfiol, i kaže da ne može da stigne sve sam da uradi. Veliki problem je nedostatak radne snage u selu.

„To je najveći problem. To će morati neko da plati, ovu muku, zalivanje, ne može samo da se sedi po kafićima. I ja imam decu, jedan hoće da pomaže, ali većina ne“, žali se Predrag Veljković.

Šećerac prodaje nakupcima na zelenoj pijaci u Pančevu. Trenutna cena na veliko je između 20 I 25 dinara, što nije dovoljno za neku veću zaradu.

„Ja dam njemu po 20 dinara, on tri komada prodaje za 100 dinara, zaradi 40. A ja dok dam za seme, pa sejem, okopavam, stavljam zaštitu, berem, džakove spremam za pakovanje, kad se sve to odbije, on je u prednosti u odnosu na mene“, navodi Predrag Veljković.

Predrag se nada, kao i ostali meštani Glogonja, da će bolja zarada biti od mladog kupusa, koji treba da stigne u septembru i koji trenutno ima najbolju cenu.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay