Насловна АРХИВА LAŽIRANO ISTRAŽIVANJE: Neistine o šećeru

LAŽIRANO ISTRAŽIVANJE: Neistine o šećeru

У протеклих педесет година, већина истраживања о шећеру и његовој улози у исхрани била је лажирана

645
Фото: Pixabay

Nedavno otkriveni dokumenti izazvali su veliki skandal u Sjedinjenim Američkim Državama. Pokazalo se da proizvođači šećera još od šezdesetih godina prošlog veka redovno falsifikuju naučna istraživanja i plaćaju stručnjake da lažiraju rezultate studija o ovoj namirnici. Od naučnika se tražilo da zanemare povezanost šećera i bolesti krvotoka, te da za njih okrive masnoće.

Nedavno objavljeni dokumenti, pronađeni u arhivu Univerziteta Kalifornije, govore u prilog tome da su se takve studije godinama krivotvorile.

– Službeni dokumenti koji su slučajno otkriveni, pokazali su da se u proteklih pedeset godina štetno delovanje šećera sistematski zataškavalo. Njegovi proizvođači decenijama su oblikovali javno mišljenje u Americi onako kako je njima odgovaralo – izjavio je profesor medicine Stenton Glanc.

Dokumenti pokazuju da je grupa proizvođača pod nazivom Fondacija za istraživanje šećera (eng. Sugar Research Foundation), danas poznata kao Udruženje proizvođača šećera (eng. Sugar Association), potplatila tri harvardska naučnika. Oni su 1967. godine falsifikovali izveštaj o delovanju šećera na zdravlje ljudi. U svom prikazu su za sve bolesti krvotoka okrivili masnoće, dok je šećer dobio zeleno svetlo. Istraživanja na koja su se pozivali bila su finansirana i odobrena od strane industrije šećera. Posle ovakve objave, tadašnja javna debata o šećeru i srčanim bolestima naglo je utihnula. Mnoge državne institucije prihvatile su izveštaj kao stručnu osnovu za prehrambenu politiku SAD.

Iako je on objavljen pre pedeset godina, pronađeni dokumenti potvrđuju da se s obmanjivanjem nastavilo. Industrija šećera je sve do danas uspešno manipulisala rezultatima naučnih istraživanja. Naučnici s Univerziteta Harvard i čelni ljudi industrije šećera koji su krivotvorili izveštaj više nisu živi.

Današnji predstavnici Udruženja proizvođača šećera pokušali su da opravdaju falsifikovano istraživanje iz 1967. Rekli su da je izveštaj objavljen u vreme dok naučne publikacije još nisu bile obavezne da navedu izvore finansiranja. Branili su svoje rezultate i time kako su oni imali tek informativnu ulogu. Prema njihovom mišljenju, čak ni sada, još uvek nije u potpunosti potvrđeno da šećer igra jedinstvenu ulogu u izazivanju srčanih bolesti.

S druge strane, ovo otkriće o lažiranju naučnih rezultata danas je od izuzetne važnosti. Doktor Glanc smatra da su Amerikanci decenijama obmanjivani da upotrebljavaju što više šećera, što je dovelo do toga da su danas nacija s najvišom stopom gojaznosti.

On tvrdi da su naučni magazini, naročito oni koji su bili cenjeni od strane struke u to vreme, imali ogroman uticaj na javno mišljenje. Tako su proizvodi sa šećerom izbegli da budu obeleženi obaveznim nalepnicama, tj. upozorenjima da mogu da uzrokuju bolesti. Na primer, proizvodi u SAD koji sadrže zasićene masnoće i druge sastojke koji mogu da uzrokuju neke bolesti, obavezno moraju da imaju istaknuto upozorenje.

Američko udruženje za zaštitu srca i Svetska zdravstvena organizacija tek su odnedavno počeli da upozoravaju na to da šećer izaziva bolesti krvotoka.

Merion Nestle, profesorka i nutricionistkinja na Univerzitetu u Njujorku, izjavila je da su lažirana istraživanja imala veliku ulogu u skretanju pažnje sa šećera, kao izuzetno opasne namirnice.

 – Mislim da je to strašno. Do sada se nismo susreli s tako promišljenom prevarom – rekla je Nestle.

Načelnik Odeljenja za nutricionizam na Univerzitetu Harvard dr Volter Vilet rekao je da je ovo još jedna potvrda zašto je neophodno da sva istraživanja budu javno finansirana, od strane legalnih i nezavisnih institucija, a ne sredstvima raznih industrija ili interesnih grupa.

M. Volčević

Dobro jutro broj 539 – Mart 2017