Kopriva je jednodoma ili dvodoma višegodišnja zeljasta biljka koja je široko rasprostranjena na našim prostorima. Mladi izdanci i listovio ove biljke su veoma bogati mineralima, gvožđem, fosforom, kalcijumom, kao i vitaminom C zbog čega je još od davnina ova biljka prepoznata kao lekovita.
Od lista koprive pravi se čuveni čaj koji je odličan kao diuretik i dokazano pomaže kod reumatskih tegoba. Takođe, žiličast koren je pun hranljivih materija koje vrlo blagtvorno deluju na probleme sa upalom prostate. Pored ovoga, poznata je i tradicionalna primena koprive kod problema sa anemijom, mokraćnim kanalima i sa krvnim pritiskom.
Najčešća primena koprive u terapeutske svrhe jeste spravljanje čaja koji se ne kuva, već se list ili koren samo preliju vrelom vodom.
Protivupalno dejstvo
Kopriva pomaže kod hroničnih zapaljenskih procesa. Pojedine studije pokazale da osobe koje su nanosile kremu od korpiva mogu da smanje bolove kod artritisa u toj meri da su smanjili potrebu za uzimanjem analgetika.
Poslednja istraživanja otkrivaju da kopriva može biti odličan lek i protiv sezonskih alergija. Ekstakt koprive pokazao se vrlo delotvornim kod blokade histaminskih receptroa koji aktiviraju imunološki sistem da pokrene alergijsku reakciju.
Snižava šećer u krvi
Kopriva takođe vrlo povoljno deluje i na snižavanje nivoa šećera u krvi. Naučne studije otkrile su da specifični sastav biljke stimulišu gušteraču na otpuštanje isnulina, dok istovremeno usporavaju rad alfa-glukuze, enzima čija je glavna funkcija razgradnja ugljenih hidrata u telu. Zahvaljujući ovakvom biohemijskom dejstu, organizam sporije apsorbuje glukozu što sprečava nagli porast nivoa šećera u krvi.
Ovo novootkriveno biohemijsko dejstvo koprive naročito je postalo zanimljivo farmaceutskoj industriji koja u poslednje vreme sve više svoja istraživanja usmerava ka kreaciji leka protiv dijabetesa koji je baziran na koprivi.
Snižva krvni pritisak
Studije na životinjama pokazale su da korpiva efikasno snižava krvni pritisak. Njeno dejstvo u organizmu je takvo da stimuliše proizvodnju azotnog oksida koji opušta krvne sudove usled čega se oni proširuju. Zbog ovoga krv u telu ima otvoren put što omogućava regulaciju krvnog pritiska ka normalnim vrednostima.
Istovremeno, kopriva u telu blokira protok kalcijuma kroz organizam što omogućava srcu da se opusti i da radi sa manjim brojem kontrakcija.
Negativna dejstva koprive primećena su kod trudnica jer čaj doprinosi jačem grčenju materice što može dovesti do pobačaja. Zato se budućim majkama ne preporučuje korišćenje ove biljke. Jedna šolja čaja od koprive može se uzimati prevetnivno svakoga dana, a za uključivanje ove izuzetno lekovite biljke u terapijske svrhe najblje je konsultovati se sa lekarom pre bilo kakve primene u većim količinama.
Izvor: eKapija
Foto: Pixabay