Насловна ПРЕПОРУЧЕНО Kad voćnjaci i bašte na zrelo mirišu

Kad voćnjaci i bašte na zrelo mirišu

553
Agricultural worker in a citrus plantation spraying pesticide

Stigao je juli – najtopliji i najberićetniji mesec. Voćnjaci mame zrelim, slatkim mirisnim plodovima, bašte su pravi mali vatrometi boja, a tek vrtovi – raskoš mirisa i boja prostire se gde pogled dosegne. Ali, paori nemaju baš mnogo vremena da u tome uživaju. Oni se žure da poberu, pokupe, požanju…

Vinograd

Kod većine sorti grožđa, osim onih stonih, najranijih, bobice još nisu počele da nalivaju. Baš zbog toga treba ih sačuvati zdravim do berbe, i vinograd redovno štititi od prouzrokovača pepelnice i plamenjače, a to se radi sve do šarka.

Jul je vreme za zelenu rezidbu loze.

Voćnjak

Valja ukloniti višak živića kod jagoda, poseći suvo lišće, a mlade okopati, opleviti ako nisu malčirane. Ako nema kiše, mlade biljke treba obilno zaliti.

U malinjacima je nakon berbe potrebno ukloniti izdanke koji su doneli rod i prorediti i zaštititi ovogodišnje. Tri-četiri dana posle odsecanja, kada se prosuše, treba ih izneti iz zasada i spaliti, posebno ako su otkrivene neke štetočine i bolesti.

I berba višanja i trešanja privodi se kraju. Čim se obere i poslednji plod, voćke treba zaštititi od gljive blumeriele koja izaziva pegavost listova, i može začas ogoliti stabla.

Pozne sorte jabuka i krušaka valjalo bi zaštititi od bolesti – jabuke od pepelnice i čađave krastavosti, a kruške od krastavosti, kruškine buve, i eventualno poslednje generacije smotavca.

Gljive

U julu šume mogu biti pune jestivih gljiva, kao što su kraljevka (Boletus regius), smeđa kraljevka (B. appendiculatus), ali i jedna od najukusnijih – kneginja (Amanita cesarea).

Povrtnjak

Bašte su pune berača, ali i onih koji seju novo povrće. Seju se spanać, zelena salata, boranija, rotkva, rotkvica, kornišoni, cvekla.

Rasađuju se praziluk, kupus, kelj, kelj pupčar, brokoli, karfiol. Među njima praziluk je najveće zakeralo.

Beru se paradajz, paprika, plavi patlidžan, tikvice, boranija, krastavac.

Zbog visokih temperatura povrće valja često i obilno zalivati, okopavati, pleviti i malčirati.

U julu se vadi crni luk. Povrtari koji su to zaboravili, treba da se podsete na to da dvadesetak dana pred planirano vađenje, prekinu s navodnjavanjem i povrće povaljaju, kako bi se hraniva lakše i brže iz pera slila u lukovicu.

Zelenilo

Da bi vrt bio lepši i raskošniji, valja uklanjati precvetale cvetovi salvije, zevalice, šeboja, dragoljuba…

Muškatle i petunije u žardinjerama i visećim korpama traže svakodnevno zalivanje i skidanje uvelih cvetova.

Travnjak treba redovno kositi, bar dva puta mesečno, a ako je velika žega i suša, neophodno je i češće zalivanje.

Pčelinjak

Jul je zadnji rok za zamenu matica.

Na stacionarnim pčelinjacima, radi sprečavanja prirodnog rojenja, sve zajednice, čim prođe bagremova paša, treba razrojiti, a pčelari koji košnice sele treba da pripreme nove proizvodne zajednice za sledeću godinu.

Pčelama preti i grabež, pa je potreban veliki oprez.

Varoa se ne smiruje, pa je zaštita od nje sve intenzivnija.

Lekovito i začinsko bilje

Sakupljaju se bokvica, brusnica, dobričica, gorka detelina, kantarion, matičnjak, nana, neven, brđanka, bunika, ivanjsko cveće, majčina dušica, verem trava, smilje, rusomača, rutvica, plućnjak, različak, kamilica, virak, pelin, rastavić…