Насловна РАЗНО Zelena rezidba za vrhunski kvalitet grožđa

Zelena rezidba za vrhunski kvalitet grožđa

492


U vinogradima Pomoravlja, Resave i Levča u toku je zelena rezidba loze, veoma važna agrotehnička mera za vrhunski kvalitet i prinos grožđa i kvalitet vina.
Obavlja se ručno, ali i sve više mehanizacijom, a cilj je da se reguliše i poveća prinos i kvalitet grožđa, da se održava pravilan raspored i bujnost lastara, poboljša stvaranje novih okaca i povoljnijih uslova za sazrevanje grožđa, izjavili su Tanjugu vinogradari ovog kraja.
Stručni savetodavalac za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne stručne savetodavne službe (PSSS) za Pomoravski okrug u Jagodini Dejan Jocić, objašnjava da se zelenom rezidbom „otklanjaju svi zeleni lastari koji izbijaju iz čokota jer se tako razgušuje grožđe, a rezultat toga su kvalitetniji grozdovi i jaka biljka, a to dovodi i do odličnog kvaliteta vina“.
„Idealan period za zeleni rezidbu je kraj maja do prve polovine juna“, rekao je Jocić novinarima.
On je dodao da obim zelene rezidbe nije isti svake godine, „jer od klimatskih uslova, sortnih osobina i oblika čokota, zavisi i koje će se mere zelene rezidbe primenjivati“.
PSSS redovno obavlja vizuelne preglede vinograda i oni su u ovom trenutku u jako dobrom stanju i očekuju se standardni prinosi a kod nekih sorti i vrhunski, istakao je Jocić.
On je dodao da u Pomoravskom okrugu, prednjače vinogradi u Levču i Jagodini „sa izuzetno kvalitetnim sortama grožđa i nadaleko cenjenim vinima“.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay