Piše: Andrijana Glišić
Iako je većina poslova u proizvodnji, zaštiti i prihrani maline do juna gotovo završena, ovaj mesec veoma je značajan upravo zbog stizanja plodova za berbu. O tome nam govori malinar DragiTarlanović iz Ribara kod Šapca koji je više od 10 godina u proizvodnji maline i svakog juna na isti način se priprema za berbu.
– Obavezno je friziranje, okopavanje i zakidamo lastare koji će iduće godine dati rod. To radimo kako ne bismo previše iscrpeli biljku i koristili njenu hranu, a zakidanjem olakšavamo i pristup voćkama za berbu – navodi Tarlanović. Dodaje da pre ubiranja plodova, redovno kroz sistem propušta đubriva, i to u većoj meri kalijum, a manje fosfor i azot, kako bi biljka mogla još bolje da sazri i dâ krupniji plod.
Izuzetna posvećenost i pažnja
Kvalitetom i rodom je svake godine zadovoljan. Očekuje isto i ove, ali sama berba, kaže, nimalo nije jednostavna, jer zahteva izuzetnu posvećenost i pažljivost.
– Malina je jako nežna i uvek pazimo da jednom rukom pridržavamo granu, a drugom otkidamo zrele plodove. Ne smemo da dozvolimo da se, zbog jedne ili dve zrele koje su na jednoj rodnici, polomi cela rodnica. Mada, kada je zrela, lako i opadne, ali svakako treba biti pažljiv – naglašava naš sagovornik.
A posebno treba obratiti pažnju, dodaje, i na ređanje maline u gajbice. S obzirom na to da je osetljiva voćka, lako se može nagnječiti.