Dok priroda spava i svuda vlada mir, za paore se uvek nađe posao. Januar nije samo mesec slava, preslava, svinjokolja i „dembelisanja“. Valja ponešto i raditi.
Voćnjak
Voćari koji do sada nisu imali kad da izvade stare, izrođene ili osušene voćke, mogu to da urade i tokom januara, pod uslovom da zemlja nije smrznuta.U takvim uslovima može se završiti i sadnja mladih voćaka.
Dok ne stegne mraz, valja uzeti zemlju za analizu. Posle stručnog pregleda voćar tačno zna koliko kojih hraniva nedostaje, pa ih unosi ni više ni manje od potreba.
Dok se voćnjaci obilaze i pravi plan rezidbe valjalo bi da svaki voćar, pogotovo ako u voćnjacima ima starijih stabala, ponese žičanu četku. Svako deblo sa starom, ispucalom korom treba malo „očetkati“ i zaviriti u pukotine i pod koru, kako bi se otkrilo da li su na voćki štetni insekti pronašli zimsko utičište.
Povrtnjak
Baštovani ne dangube ni u januaru. Ako zbog duge jesenje suše zemljište nije uzorano, nije kasno da se to uradi ni tokom blagih januarskih dana, sve dok mraz ne okuje njive. Pre oranja mogu da se unesu i osnovna đubriva.
Plastenike u kojima su berbe trajale sve do pozne jeseni, valja spremiti – opajati, izneti sve biljne ostatke – zdrave premestiti u kompostarnik, a bolesne spaliti. Takođe, treba oprati foliju i ramove,dezinfikovati pribori posejati rotkvicu, spanać, salatu, mladi krompir…
Vinograd
Čokote, posebno stare, valja temeljno pregledati, malo ostrugati staru, ispucalu koru, isterati štetočine koje tu prezimljuju i proceniti da li je neophodno da se kasnije zasad oprska uljnim preparatom.
Podrume treba češće provetravati, u buradima kontrolisati nivo vina i, ako je potrebno, dolivati.
Redovno kontrolisati kvalitet mladog vina probanjem uzorka iz svakog bureta pojedinačno.
Pčelinjak
Januar je mesec u kome matica posle duže pauze obično ponovo pronese.U početku jako malo, a kasnije sve više i više. Zbog toga joj je potrebno obezbediti mir i idealne uslove.
Zbog povećanja aktivnosti u košnicama, pčelama treba dati novu hranu – pogače. Najčešće, prva se stavlja oko pravoslavnog Božića, a sledeće u razmaku od mesec dana.
Ko nije „očistio“ pčele od varoe, trebalo bi da to uradi u prvoj polovini januara, ako su povoljni uslovi, nekim od sredstava koja se preporučuju za period bez legla.
Lekovito i začinsko bilje
Ovo je mesec imele, poluparazitske lekovite biljke koja živi u krošnjama drveća.Primećeno je da njeno dejstvo zavisi od domaćina.Najčešće se koristi imela s hrasta i kruške.
Čuvarkuća se može koristiti iako se ubere ispod snega. Njeni listovi su najlekovitiji sveži. Može se praviti i sok.
Gljive
Sakupljaju se judino uvo, bukovača, zimska panjevčica, plava bukovača (golubije plave boje šeširića), ćuranov rep,jedna od najpopularnijih lekovitih drvenastih gljiva,kao i najlekovitija ganodermalucidum(hrastova sjajnica, aplanatum, te bukov trud i kresiva guba.
Zelenilo
U ovom periodu sobnom cveću treba posvetiti više pažnje, posebno cvetnicama.
Rascvetala ciklama veoma je osetljiva na visoku temperaturu, pogotovo na suv vazduh, mračnu i toplu prostoriju s centralnim grejanjem,pa se ne sme držati pored radijatora, a baš se tu prave greške.
Afričkim ljubičicama treba obezbediti svetlo, ali ne sunčano mesto, gde je najniža temperatura 12 stepeni. Da bi obilno cvetale, obazrivo ih zalivati.