Насловна РАЗНО Pronađena pivara stara pet hiljada godina u Egiptu

Pronađena pivara stara pet hiljada godina u Egiptu

394

Američko-egipatski tim arheologa otkrio je potencijalno najstariju pivaru na svetu u na jednom od najistaknutijih i najvažnijih staroegipatskih lokaliteta u Abidosu, oko 450 kilometara južno od Kaira.

Mustafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete, rekao je da je pivara otkrivena u sklopu staroegipatskog svetog grada Abidosa, na zapadnoj obali Nila.

Pogon za pravljenje piva potiče iz perioda kralja Narmera, koji je živeo pre 5.000 godina i smatra se za ujedinitelja Gornjeg i Donjeg Egipta u jedinstveno kraljevstvo i začetnika prvog dinastičkog perioda od 3150. do 2613. godine pre nove ere.

Arheolozi su pronašli osam redova od po 20 metara dužine i 2,5 metara širine. U svakom od njih su se nalazile posude od gline, u kojima je zagrevana mešavina žitarica i vode i proizvođeno pivo.

Tim su predvodili Metju Adams sa Univerziteta u Njujorku i Debora Visčak sa Prinston Univerziteta.

Adams je naveo da je pivara napravljena da bi, između ostalog, snabdevala religiozne rituale, jer su arheolozi pronašli dokaze da je pivo korišćeno prilikom sahrana.

Prvi pomen ove pivare potiče s početka 20. veka od strane britanskih arheologa, ali oni nisu uspeli da odrede tačnu lokaciju.

Abidos je jedan od najznačajnijih lokaliteta Starog Egipta, poznat kao kraljevska grobnica prvih dveju dinastija, ali i grad-hram posvećen Ozirisu – bogu podzemlja, ali plodnosti, jer je predstavljao silu koja donosi život iz zemlje.

Ogromni i prostrani nekropolis korišćen je u svakom periodu drevnog Egipta sve do rimskih vremena.

Izvor: RTS

Foto: RTS/ Egipatsko ministarstvo antikviteta