Насловна РАЗНО Đumbir – leči sve, od prehlade do artritisa

Đumbir – leči sve, od prehlade do artritisa

567

Topli, ljuti ukus đumbira koji nam je poznat iz tajlandske i indijske kuhinje sve češće se oseća i na našim trpezama. Prah od suvog korena može se kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane, a svežeg đumbira ima u supermarketima i na pijacama. Tajnu lekovitog svojstva ove biljke otkriva gost Jutarnjeg programa Radio televizije Srbije Momčilo Antonijević.

Đumbir, višegodišnja zeljasta biljka debelog granatog rizoma u tropskoj Aziji se gaji više od tri hiljade godina, a danas je njen glavni proizvođač Indija. Veoma su ga cenili i stari Grci i Rimljani zbog blagotvornog dejstva pri varenju.

Đumbir ima prijatan miris, a ukus mu je donekle oštar i ljut. Poreklom je iz Kine odakle se proširio u Indiju, jugoistočnu Aziju, zapadnu Afriku i Karibe. Osim što se koristi u kuhinji kao začin, lekovita svojstva đumbira su priznata već hiljadama godina, naglašava Momčilo Antonijević.

„Pre svega on sadrži te supstance koje deluju na različite grupe virusa, prvenstveno rino viruse koji izazivaju prehlade i on je prvi na listi kada su u pitanju respiratorne infekcije. Deluje snažno antiupalno. Pored toga što je dobar u lečenju kašlja i respiratornih puteva koristi se i protiv sinuzitisa. Smatra se jednim od najboljih biljnih lekova za upalu sinusa“, napominje Antonijević.

Takođe, sadrži i etarsko ulje koje može samostalno da se koristi za inhalaciju kod upale sinusa.

Topli ukus đumbira stimuliše varenje i onda u kombinaciji sa nekim drugim biljkama, na primer nanom, preporučuje se kod lošeg varenja i nadimanja. Najbolji je lek protiv mučnine tokom putovanja.

„Svi koji imaju problema sa povraćanjem tokom vožnje pre puta bi trebalo da popiju šolju čaja od đumbira i ponesu na putovanje da tokom puta imaju da piju“, savetuje Antonijević.

Još bolju kombinaciju za probleme sa varenjem predstavlja mešavina đumbira i kurkume.

Đumbir se koristi i kao veoma efikasno biljno sredstvo protiv bolova u mišićima i kostima, kao i kod sportskih povreda.

U slučaju išijasa može se napraviti melem od tri kašičice susamovog ulja, dve kafene kašičice rendanog korena đumbira i jedna kafena kašičica soka od limuna. Sve se izmeša i nanese na bolno mesto.

U kombinaciji sa belim lukom, đumbir je jedno od najboljih sredstava za razređivanje krvi.

Za spravljanje čaja od đumbira može se koristiti gotova smeša koja se kupuje u prodavnicama zdrave hrane, a može se dobiti i od svežeg korena.

„Mala tajna velikih majstora je da se đumbir najbolje ljušti kašičicom, nije potreban nož. Zatim se koren narenda ili isecka. Ako koristite sirovi, potrebne su vam dve kašičice đumbira. To se prelije šoljom ključale vode, promeša, poklopi i ostavi da se prohladi“, objašnjava Momčilo Antonijević.

U prohlađeni i proceđeni čaj se dodaje malo limuna i meda. Ovo je odličan način da se počne dan. U Aziji se ovaj napitak posebno preporučuje onima koji pate od migrene. Na prvu pojavu simptoma čaj se pije u malim gutljajima na svaka četiri sata.

Đumbir je jedan od začina koji se tradicionalno koristi i u kulinarstvu. Smatra se odličnim prelivom za ribu. Iseckan đumbir, beli luk, ruzmarin i malo soka od limuna i maslinovog ulja daje savršen preliv za ribu. U kombinaciju sa ribama iz hladnih mora, kao što je skuša, dobija se i savršen lek protiv holesterola, triglicerida, visokog krvnog pritiska.

Takođe, odličan je lek i za one koji pate od reumatizma i artritisa.

Đumbir se u Aziji koristi i u slatkim i u slanim jelima. Kod nas nešto manje, ali su svima poznati kolači od đumbira, a odlično se slaže sa šargarepom te se koristi u poznatoj torti od šargarepe.

Slatko od đumbira se posebno preporučuje ljudima koji pate od artritisa. Dobija se tako što se 200 grama svežeg korena izrenda, u to se doda jedna čaša prirodnog soka od ananasa. Kuva se 20 minuta i na kraju se dodaju dve ili tri kašike meda. Sipa se u čistu teglu i drži u frižideru. Uzimaju se po supena kašika ujutru i uveče. Može da stoji u frižideru oko sedam dana.

Kada kupujete đumbir, napominje Momčilo Antonijević, imajte u vidu da on mora da miriše na đumbir. Ako nema miris znači da nije svež i da ga ne treba koristiti.

Rano proleće je pravo vreme da odlučite šta ćete gajiti na terasi ili dvorištu, a na spisak se može staviti i đumbir jer se jednostavno gaji.

Dovoljno je da kupite jedan običan koren đumbira. Potopite ga u neprovidnu posudu, poklopite i ostavite da odstoji jedan dan.

Posle 24 sata ga izvadite i ubacite u kesu sa zatvaračem i ostavite na potpuno mračnom mestu. Posle desetak, petnaest dana na korenu će se pojaviti klice.

Dalji postupak je kao pri sadnji krompira. Deo sa izdancima se stavi u saksiju sa zemljom i zalije.

Napolje se iznosi kada temperatura više od sedam dana počne da prelazi 15 stepeni Celzijusa. 

Treba mu dosta toplote, sunca i zalivanja.

Posle mesec dana dobiđete lepu biljku koja će tokom leta procvetati, a na jesen ćete moći da izvadite svoj koren đumbira.

Kupka od đumbira može da pomogne protiv bolova, ali i protiv koprivnjače.

Za spravljanje kupke se može koristiti eterično ulje od đumbira.

U kadu se doda 20 do 30 kapi ulja od đumbira i kašika-dve bademovog mleka ili kisele pavlake. Ležati u kupki 10 do 15 minuta.

Može se koristiti i jak koncentrovani čaj od đumbira. Litar čaja se sipa u kadu sa toplom vodom i dalji postupak je isti.

Izvor: RTS

Foto: RTS